Olomouc: Parkovací politika - veřejně a věcně

07.09.2020 13:08

Zástupci města a zpracovatel nové Parkovací politiky města zvou všechny Olomoučany na veřejná projednání. O problémech s parkováním na sídlištích, v centru města nebo na hranici zóny placeného parkování lze hovořit několikrát – termíny projednávání se liší podle konkrétní lokality.

Olomouc: Parkovací politika - veřejně a věcně
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Do diskuse, která se koná ve velkém sále zastupitelstva v budově magistrátu na Hynaisově ulici číslo 10, se můžete zapojit vždy v 18 hodin od 15. do 23. září. Podle toho, ze které části města jste, nebo která vás zajímá.

Primátor Mirek Žbánek upozornil, že Olomouc dosud nemá k dispozici žádný ucelený strategický materiál, který by se věnoval statické dopravě. „Pokud již takové dokumenty existují, zpravidla jsou zaměřeny pouze na jeden konkrétní projekt bez vazby na systém jako celek. Navíc tyto dokumenty nebyly ve většině případů projednávány s veřejností,“ dodal primátor.

Cílem Parkovací politiky je vytvoření moderního strategického dokumentu, který bude řešit parkování ve městě komplexně ve vazbě na potřeby obyvatel, návštěvníků města i podnikatelské sféry s cílem zlepšit kvalitu života. „Problematické je zejména parkování na sídlištích, která byla budována v osmdesátých letech pro zcela odlišný stupeň automobilizace. Podobně je tomu v případě některých developerských projektů, kde jsou předem rozprodána všechna parkovací místa,“ doplnil náměstek primátora Martin Major. Za specifické považuje rovněž parkovací podmínky v centru města a jeho nejbližším okolí.

Pořízení nové parkovací politiky vychází z programového prohlášení Rady města Olomouce i ze schváleného strategického dokumentu Plán udržitelné městské mobility. Město se ale zároveň chce poučit ze zkušeností v Praze a Brně, aby neopakovalo stejné chyby. „V návrhové části je prověřena i možnost rozšíření placené zóny či zavedení rezidenčního parkování,“ objasnil Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta olomouckého magistrátu.

Do diskuze nad podobou návrhové části jsou nyní zapojeny všechny komise městských částí i široká veřejnost. Finální podoba nové parkovací politiky Olomouce bude známa na přelomu roku.

TERMÍNY VEŘEJNÝCH PROJEDNÁNÍ:

  • 15. září: určeno zejména pro občany následujících KMČ: Olomouc – střed, Olomouc – západ, Hejčín, Lazce, Černovír a Klášterní Hradisko, Nové Hodolany, Chomoutov, a severně od Velkomoravské a Tovární ulice.
  • 17. září: určeno zejména pro občany následujících KMČ: Staré Hodolany a Bělidla, Pavlovičky, Chválkovice, Droždín, Svatý Kopeček, Radíkov, Lošov, Holice
  • 22. září: určeno zejména pro občany následujících KMČ: Nová Ulice, Tabulový vrch, Neředín, Topolany, Řepčín
  • 23. září: určeno zejména pro občany následujících KMČ: Povel, Nové Sady, Nový Svět, Slavonín, Nemilany, Nedvězí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…