Olomouc: Premiér ve městě jednal o investicích do zdravotnictví i o východní tangentě

10.01.2020 17:33

V průběhu pracovní návštěvy Olomouckého kraje se předseda vlády Andrej Babiš setkal ve středu 8. ledna s hejtmanem Ladislavem Oklešťkem i s primátorem Olomouce Miroslavem Žbánkem. Vedle návštěv institucí s nadregionálním významem, jako je například Fakultní nemocnice Olomouc či Vědecká knihovna Olomouc, se premiér zajímal také o krajské město, mimo jiné o otázky dopravy.

Olomouc: Premiér ve městě jednal o investicích do zdravotnictví i o východní tangentě
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Při návštěvě Fakultní nemocnice Olomouc se hovořilo o velké investiční akci za přibližně 3,5 miliardy korun, kterou bude stavba nového pavilonu. Ta nahradí dosluhující nejstarší objekt celého areálu, známý jako budova „Franc Josef“ a po dokončení v sobě soustředí řadu dnes rozptýlených pracovišť. Do nového objektu budou přesunuty Neurologická, Neurochirurgická, Ortopedická, Traumatologická a Porodnicko-gynekologická klinika a Novorozenecké oddělení. Tato stěžejní investice řeší vedle centralizace také logistiku a hygienické a ubytovací standardy. Vzhledem k tomu, že Fakultní nemocnice Olomouc už má tuto akci projekčně připravenou, přislíbil premiér, že už v příštím roce vláda uvolní první část peněz. Andrej Babiš v nemocnici hovořil i o dalších tématech, například o zlepšení zázemí dětské psychiatrické kliniky.

Dalším bodem návštěvy Olomouce byla prohlídka „červeného kostela“ na třídě Svobody. Zde představitelé Vědecké knihovny Olomouc seznámili premiéra Babiše s přípravami na vybudování kulturního a informačního centra. Bývalý evangelický kostel, který po odsvěcení sloužil desítky let jako skladiště knih, je nyní připraven na rekonstrukci a dostavbu, která jej propojí s vedlejší moderní budovou knihovny. V minulém roce z něj přestěhovali více než milion knih do nového depozitáře, který vyrostl v Hejčíně. Nový depozitář vyšel na 121 milionů korun. Po rekonstrukci a vybudování moderní přístavby vznikne v červeném kostele za více než sto milionů korun prostor pro různé kulturní aktivity i pro informační centrum Olomouckého kraje a Vědecké knihovny Olomouc. „Chceme, aby toto nové informační centrum úzce spolupracovalo s naším infocentrem, které sídlí v podloubí radnice,“ řekl primátor Mirek Žbánek.

S předsedou vlády do Olomouce přijel i ministr dopravy Vladimír Kremlík. „Jednali jsme o dopravních stavbách, důležitých nejen pro Olomoučany. Hovořili jsme o stavbě východní tangenty a také o křelovské spojce,“ uvedl primátor Mirek Žbánek. „Hledáme společně řešení problémů, které blokují pokračování projektové přípravy těchto staveb,“ doplnil Žbánek. Při setkání byly představeny i aktuální připravené investiční akce Ředitelství silnic a dálnic.

Premiér s doprovodem navštívil dále také sídlo Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, kde se zúčastnil slavnostního předání zásahové techniky, konkrétně dvou speciálních hasičských automobilů. Při další zastávce na operačním středisku Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje se zajímal premiér o fungování systému tísňových volání. Dozvěděl se, ke kolika desítkám tisíc událostí ročně jsou vysílány zásahové jednotky. Jen během roku 2019 se zde odehrálo celkem 420 tisíc komunikací, z toho bylo 105 tisíc tísňových hovorů a následovalo přibližně 56 tisíc výjezdů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…