Olomouc: Primátor podpoří znevýhodněné spoluobčany milionovým grantem

05.04.2019 14:30

Symbolicky 7. dubna, což je Světový den zdraví, bude spuštěn nový dotační titul primátora. Je v něm alokován rovný jeden milion korun a program bude zaměřený na pomoc znevýhodněným či hendikepovaným spoluobčanům.

Olomouc: Primátor podpoří znevýhodněné spoluobčany milionovým grantem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Rada a zastupitelstvo nedávno rozdělilo desítky milionů korun do různých dotací podporujících sport, kulturu nebo turistický ruch. Program, který by hradil pořizování zdravotnických a kompenzačních pomůcek, na něž nelze dosáhnout v současném systému zdravotního pojištění, nám ale chyběl,“ vysvětluje primátor Mirek Žbánek.


S představením grantu záměrně čekal na sedmý duben. „Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň připomínkou toho, že Světová zdravotnická organizace se snaží o vymýcení různých nemocí a o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě, a to hlavně u sociálně slabších částí populace. Činnost této organizace je zaměřena na prevenci,“ objasnil primátor.


Program je určen na podporu společensko-prospěšných projektů pro zlepšování kvality života a zdravotní péče, seberealizaci a vyrovnávání příležitostí osob se zdravotním omezením. Kromě toho slouží i k pořízení technických zdravotnických pomůcek či lékařských přístrojů sloužících případně i širšímu okruhu osob v rámci zdravotnických zařízení na území města Olomouce.


O finanční podporu na zlepšování kvality života a zdravotní péče, seberealizaci a vyrovnávání příležitostí osob se zdravotním omezením mohou žádat fyzické i právnické osoby. Primátor přitom počítá i se zapojením neziskového sektoru. Lze však podpořit pouze ty projekty, které pro svou mimořádnost nemohou být podpořeny z jiných dotačních programů statutárního města Olomouce, a jedná se o projekty nekomerčního charakteru.


Žádosti bude posuzovat Odbor kancelář primátora. O dotaci do 50 tisíc korun rozhodne rada města, při vyšších částkách zastupitelstvo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…