Olomouc: Profesionální hasiči mají novou techniku, město přidalo na nákup dva miliony

30.01.2019 11:30

Další špičkovou novou techniku převzali v pondělí 28. ledna profesionální hasiči Olomouckého kraje. Konkrétně jde o dva technické automobily a jeden mobilní technický kontejner, vybavený speciálními ochrannými prostředky. Na novou techniku hasičům opět výrazně přispělo i město Olomouc.

Olomouc: Profesionální hasiči mají novou techniku, město přidalo na nákup dva miliony
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jako první profesionální hasiči obdrželi klíče od dvou technických automobilů, které ze svého rozpočtu pořídil Olomoucký kraj. Hejtman Ladislav Okleštěk při předávání uvedl: „V hasičském záchranném sboru Olomouckého kraje pracují špičkoví profesionálové a naším zájmem je, aby používali prvotřídní techniku. Proto se také hejtmanství snaží vyslyšet požadavky hasičů na nákup moderního vybavení. Ukazuje se, že je to správný postoj, protože se na požární jednotky můžeme stoprocentně spolehnout. A to je dobrá zpráva pro všechny obyvatele kraje."

Celková částka, kterou na pořízení technických automobilů uvolnil ze svého rozpočtu Olomoucký kraj, činila 14 411 100 Kč. HZS Olomouckého kraje doplnil do každého technického automobilu výbavu v hodnotě 2 850 000 Kč, na kterou přispělo statutární město Prostějov částkou 400 tisíc korun, město Mohelnice 90 tisíc korun a město Zábřeh 50 tisíc korun.

Novinkou ve výbavě HZS Olomouckého kraje je i nový technický kontejner se speciálními ochrannými prostředky. Na zakoupení kontejneru věnovalo město Olomouc hasičům částku 2 miliony korun. „Každý rok přispíváme na vybavení dobrovolných i profesionálních hasičů. Tento kontejner je ostatně už druhý, na který město podstatnou měrou přispělo. Spolupráce města Olomouce a profesionálních hasičů je v rámci České republiky velice nadstandardní a oboustranně výhodná,“ potvrdil olomoucký primátor Mirek Žbánek s tím, že HZS na oplátku pomáhá městu například při získávání dotací na pořízení techniky pro dobrovolné hasiče. „Profesionální hasiči jsou partnerem města také v připravovaném projektu interaktivního hřiště Centrum bezpečí.“

Technický kontejner bude sloužit nejenom hasičům, ale ochranné prostředky v něm uložené budou moci použít také policisté a zdravotnická záchranná služba v případě rozsáhlých mimořádných událostí jako je např. ptačí chřipka, povodně nebo havárie s únikem nebezpečných látek. HZS Olomouckého kraje do technického kontejneru doplnil výbavu za 500.000 Kč.

Po slavnostním předání klíčů od nové techniky poděkoval ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolářík kraji i městu: „Děkuji jak Olomouckému kraji, tak také městu Olomouc za finanční dary, které poskytly na pořízení nové techniky. Velice si vážím naší vzájemné nadstandardní spolupráce a doufám, že bude pokračovat i nadále. Nově pořízená technika bude v rukou hasičů sloužit všem obyvatelům Olomouckého kraje.“

Nově pořízené technické automobily budou sloužit hasičům v Šumperku a v Prostějově, technický kontejner bude dislokován na stanici v Olomouci.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…