Olomouc: První část špice radniční věže je konečně na svém místě

24.10.2019 16:29

Zástupy lidí sledovaly ve středu od rána pohyb na staveništi okolo budovy olomoucké radnice. Vysoký jeřáb dával tušit, že se na stavbě odehraje jeden ze zásadních okamžiků.

Olomouc: První část špice radniční věže je konečně na svém místě
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Na kamenný ochoz věže ve výšce téměř čtyřicet metrů musela být usazena konstrukce spodní části věžní špice, zhruba čtrnáct metrů vysoký a téměř deset tun vážící kolos, který tesaři zhotovili v minulých měsících přímo na Horním náměstí.

I když se původně měla celá dolní část věže dostat na ochoz najednou, nakonec odborníci rozhodli, že nejprve uloží na ochoz dřevěný podklad a teprve na něj pak usadí samotnou konstrukci. To se také ve středu 23. října dopoledne díky perfektní koordinaci stavby a také příznivému počasí s minimálním větrem podařilo.

Přípravy na vyzvednutí dřevěné konstrukce probíhaly od brzkého rána, mezitím ještě jeřáb přemístil střední část věžní špice, kterou budou tesaři upravovat až na jaře, blíže k orloji. Okolo desáté hodiny se odehrálo dlouho očekávané vyzvednutí těžké konstrukce, které sledovaly desítky či možná spíše stovky přihlížejících. Po asi dvaceti minutách bylo zřejmé, že se náročný technický kousek povedl a že základ pro obnovenou špici radniční věže je bezpečně na svém místě.

„Zbývající dvě části špice budou renovovány, respektive v případě středního dílu nově vyrobeny na jaře. V první polovině příštího roku pak budou dokončeny také opravy fasád obou kratších stran radnice, obou vstupů do radnice a venkovních schodišť,“ uvedl investiční náměstek primátora Martin Major. „Pečlivou prací restaurátora projdou i kamenné erby českých zemí, Rakouska a uherského království, které zdobí oba vstupy do radnice a pocházejí z období gotiky a renesance. Pro veřejnost je určitě zajímavou zprávou, že tyto erby dostanou od restaurátora původní polychromii, tedy budou barevné,“ prozradil Martin Major. Celkové náklady na rekonstrukci radnice, radniční věže, střechy a krovů přesahují částku 90 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…