Olomouc: Radní zkontrolovali průběh prázdninových prací v Moravském divadle

29.08.2019 13:13

Během léta vystřídali umělce na jevišti dělníci. Prázdninové práce probíhaly tentokrát především pod pomyslnými prkny, jež znamenají svět, významné proměny se ovšem dočkal také baletní sál ve třetím patře divadelní budovy. Na výsledek prázdninových prací se přišli podívat členové Rady města Olomouce.

Olomouc: Radní zkontrolovali průběh prázdninových prací v Moravském divadle
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Po loňské instalaci dvou jevištních stolů do zadní části jeviště došlo letos k instalaci dvou kusů mobilních osobních propadel, která umožní flexibilnější využití scény. „Osobní propadla jsou zcela nezbytná pro realizaci některých klasických her, například Rusalky. Zároveň je nutné, aby možnost příchodů a odchodů pod jeviště splňovala všechny předpisy v oblasti Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Nyní může herec zmizet pod jevištěm nebo naopak vystoupat až do dvoumetrové výšky,“ sdělil ředitel divadla David Gerneš. Více než dvoumilionové náklady uhradilo divadlo z vlastního investičního a rezervního fondu. V prostoru pod jevištěm došlo také k modernizaci regulace scénického osvětlení. „Jedná se o přechod z analogového na digitální řízení,“ uvedl vedoucí scénického odboru Bohuslav Kraus. Úprava v ceně přesahující milion korun byla rovněž použita z investičního a rezervního fondu divadla.

Rušno bylo už od konce června ve třetím patře divadelní budovy, kde se nachází baletní sál. „Stávající dřevěná podlaha včetně tanečního povrchu byla demontována a nahrazena speciální podlahou z odpružených tanečních panelů,“ popsal provozně technický náměstek Rostislav Czmero. „Mám velkou radost z toho, že od nové sezony má náš soubor novou podlahu, což ocení při každodenní dřině především tanečníci,“ doplnil umělecký šéf baletního souboru Michal Štípa. Náklady na výměnu podlahy vyšplhaly k 800 tisíc korunám a divadlo je uhradilo z vlastních zdrojů.

Během prázdnin došlo v divadle také k instalaci vstupní čistící zóny před vstupem do foyeru, čištění fasády provozní části divadelní budovy či k broušení a nátěru podlahy na jevišti.

„Měla jsem možnost sledovat průběh prázdninových prací v divadle a jsem ráda, že se podařilo využít letních měsíců k důležitým rekonstrukcím, ať už se jedná o propadla na jevišti či novou podlahu v baletním sále. S ředitelem Gernešem jsme hovořili o plánovaných úpravách do budoucna, například o rekonstrukci provaziště a především pak rekonstrukci půdního prostoru, kde by mohla vzniknout studiová scéna,“ sdělila náměstkyně primátora Markéta Záleská. Členové rady města si během kontrolního dne prohlédli všechny prostory, kde se plánují budoucí investice. Funkčnost nových propadel si osobně vyzkoušeli náměstek primátora Otakar Bačák a radní Milan Feranec, kdy nejprve zmizeli pod jevištěm, aby se o pár vteřin později znovu objevili na scéně.

Moravské divadlo Olomouc odstartuje novou sezonu v neděli 1. září ve 20 hodin slavnostním galavečerem spojeným s předáním cen za nejlepší umělecké výkony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…