Olomouc: Radnice, Národní dům v Prostějově a kaple svaté Anny. Miliony z ITI najdou další cíle

03.02.2017 17:06

Další velmi zajímavé projektové záměry projednával Řídicí výbor ITI Olomoucké aglomerace. Týkají se rekonstrukcí a revitalizací významných památkových objektů v Olomouci a Prostějově, konkrétně olomoucké radnice a kaple svaté Anny a věhlasného secesního Národního domu v Prostějově. Současně jsou připraveny k vypsání další výzvy.

Olomouc: Radnice, Národní dům v Prostějově a kaple svaté Anny. Miliony z ITI najdou další cíle
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Řídicí výbor posuzoval tři předložené projektové záměry, dva z nich schválil, třetí bude muset být ještě přepracován kvůli formální chybě. Schválen byl projektový záměr revitalizace olomoucké radnice, který zahrnuje například opravu střechy a krovů, opravu fasád, odstranění vlhkosti zdiva, úpravy interiérů či třeba vstupního prostoru radnice. „Součástí projektového záměru je i úprava vstupu na schodiště k radniční věži včetně vzniku další malé expozice, zajímavé pro návštěvníky radnice,“ přiblížil detaily projektu náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs. Z celkových nákladů 65 milionů korun by tento projekt mohl získat podporu 55,25 milionu korun.

Známý Národní dům v Prostějově, jehož úpravy mají vést nejen ke zlepšení stavu této kulturní památky, ale mimo jiné i ke zvýšení její návštěvnosti, by mohl získat 59,7 milionu z předpokládaných celkových nákladů ve výši 70,2 milionu korun. Obnova památky zahrnuje opravu střechy i fasády, ale také odstranění nevhodných pozdějších úprav, k nimž došlo například za 2. světové války nebo v době komunistického režimu.

Třetí záměr, kterým je revitalizace kaple svaté Anny v sousedství katedrály svatého Václava, zatím schválen nebyl. Předkladatel, kterým je metropolitní kapitula, musí ještě upravit žádost a hlasovat se tak o žádosti teprve bude. Pokud záměr projde, po jeho realizaci bude tato ojedinělá kaple v manýristickém slohu, v níž kdysi probíhaly volby olomouckých biskupů, pravidelně otevřená návštěvníkům. Kaple získá mimo jiné i nový mobiliář, oltář a další součásti interiéru.

Na schůzi řídicího výboru se jednalo také o připravovaných nových výzvách. Žádosti o dotaci budou brzy předkládat také zpracovatelé projektů v oblasti podpory absolventů, přicházejících na trh práce, podpory před-aplikačního výzkumu a také projekty v oblasti zvyšování bezpečnosti v dopravě. „Tyto výzvy budou vypsány v nejbližších měsících. Díky nim mohou získat dotace například projekty Fakultní nemocnice Olomouc či Univerzity Palackého, které se týkají monitoringu pacientů v rámci nemocniční a navazující péče a také rozvoje nano- a biotechnologií,“ upřesnil náměstek Ladislav Šnevajs. Do třetí výzvy v oblasti bezpečné dopravy se budou s různými projekty na budování chodníků a přechodů pro chodce či bezbariérové úpravy hlásit například města Hranice, Mohelnice, Loštice, Uničov a obec Vranovice – Kelčice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…