Olomouc: Rekonstrukce radnice je ve finále, brzy začne znovu růst i radniční věž

18.10.2019 15:53

Nejdůležitějšími etapami prošla letos rekonstrukce pláště radnice a dřevěné konstrukce radniční věže. Opravy budou pokračovat i v příštím roce, zbývá už ale výrazně menší část práce. Už v nejbližších týdnech lidé uvidí výsledek dosavadního průběhu oprav.

Olomouc: Rekonstrukce radnice je ve finále, brzy začne znovu růst i radniční věž
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jako první byla už v létě opravena fasáda na nádvoří. „Nyní je opraven také plášť dvou delších stran radnice. Z nich bude v nejbližších dnech sejmuta plachta a lešení,“ říká investiční náměstek primátora Martin Major. Plot okolo staveniště ještě zůstane, probíhají zde další drobnější práce a je tu uskladněn stavební materiál. Výrazně se ovšem zmenší plocha záboru pod věží.

Práce budou po zimní přestávce pokračovat ještě na jaře. „V první polovině příštího roku budou dokončeny i opravy obou kratších stran radnice, obou vstupů do radnice a venkovních schodišť,“ doplnil Martin Major. Pečlivou prací restaurátora projdou i kamenné erby českých zemí, Rakouska a uherského království, které zdobí oba vstupy do radnice a pocházejí z období gotiky a renesance. „Pro veřejnost je určitě zajímavou zprávou, že tyto erby dostanou od restaurátora původní polychromii, tedy budou barevné,“ prozradil Martin Major.

Pokud jde o radniční věž, v tuto chvíli se připravuje vynesení dolní části dřevěné konstrukce. Tu dosud tesaři sestavují přímo na Horním náměstí. Vyzvednutí mnohametrové konstrukce jeřábem by se mělo uskutečnit příští týden, předpokládá se termín 22. října. Záležet bude na aktuální předpovědi počasí a především síle větru. Konstrukce bude ukotvena do kamenného ochozu a následně přijdou na řadu klempíři, kteří provedou oplechování celé konstrukce.

Střední část věže je zatím zakryta plachtou a čeká na Horním náměstí na rozebrání. Podle ní bude zhotovena nová replika. Tyto práce proběhnou od začátku příštího roku, opět před zraky veřejnosti, ale s menším záborem veřejné plochy. Nejvyšší část špice věže, která je momentálně uložena v depozitáři, přijde na řadu jako poslední, v první polovině příštího roku. Její konstrukce se bude opět kompletovat na Horním náměstí a až po dokončení ji jeřáb vyzvedne nahoru.

„Dokončení části prací znamená i úlevu pro provoz na Horním náměstí, což Olomoučané určitě uvítají,“ říká primátor Mirek Žbánek a upřesňuje, že se podstatně zmenší plocha, kterou stavba dnes zabírá. „V příštích týdnech bude demontováno oplocení pod věží, které zabírá značnou část Horního náměstí. Plot zůstane jen v těsné blízkosti radniční budovy.“ Na průběh Vánočních trhů tedy bude mít stavba jen minimální vliv, nebude chybět tradiční vánoční strom a budou zde také stánky. Mělo bych jich být stejné množství, jen rozmístění se mírně změní.
Po vynesení střední a nejvyšší části věže se vrátí na původní místo tubusy s archivními dokumenty, nalezené při demontáži věže. „Budou v nich opět uloženy archiválie z roku 1962, kdy probíhala poslední větší oprava věže, a současně přidáme další tubusy s odkazy naší doby budoucím generacím,“ připomněl primátor Mirek Žbánek. Archiválie jsou mezitím uloženy u odborníků ve Státním okresním archivu Olomouc.

Ještě během října by měly být dokončeny velké nárožní sluneční hodiny. Vytváří je akademický malíř a restaurátor Radomír Surma podle dochovaných fotografií původních slunečních hodin, které nechala zabílit nová reprezentace města po roce 1918. Ta tehdy považovala jejich motiv za příliš prohabsburský a monarchistický. Kromě toho se objeví i repliky dalších starých slunečních hodin na jižní a západní straně radnice. Barevné budou i kamenné erby nad vstupy do radnice. Budova radnice tak bude po rekonstrukci i vizuálně atraktivnější než před opravou, protože se jí vrátí výtvarné prvky, které byly dříve neuváženými rozhodnutími zbytečně ztraceny.

Náklady a význam rekonstrukce

Opravy pláště radnice stojí zhruba 57 milionů korun a navazují na rozsáhlou opravu střechy, střešních krovů a menších radničních věží z předchozích let. Rekonstrukce střechy stála více než 30 milionů korun. Opravami už prošla i vstupní část radnice (1,8 milionu Kč) a informační centrum v podloubí (1,4 milionu Kč).

Jedná se o velmi významnou investici – budova olomoucké radnice je šest století starým sídlem městské samosprávy, tedy symbolem města, jaký zdaleka ne všechny obce u nás mají. Navíc jde o nemovitou kulturní památku a významný architektonický i urbanistický prvek, který obsahuje gotické, renesanční a barokní prvky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…