Olomouc: Revitalizace kaple svaté Anny má zelenou, posvětil ji řídicí výbor ITI

08.05.2017 11:38

Nízkopodlažní bezbariérové autobusy pro Prostějov, revitalizace kaple svaté Anny u olomoucké katedrály či cyklostezka, spojující Holici s Novým Světem. Řídicí výbor ITI Olomoucké aglomerace na svém dalším jednání schvaloval nové či nově doplněné projektové záměry.

Olomouc: Revitalizace kaple svaté Anny má zelenou, posvětil ji řídicí výbor ITI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Pro Olomouc je významná zpráva o schválení projektového záměru na revitalizaci památné kaple svaté Anny. Tento sakrální objekt v manýristickém slohu, který stojí v těsném sousedství katedrály svatého Václava, napoprvé schválen nebyl, protože v projektovém záměru byly formální nedostatky. Napodruhé jej už předkladatel, tedy Metropolitní kapitula Olomouc, odstranil a projekt byl uznán. Smyslem projektu je vrátit kapli, v níž kdysi probíhaly volby olomouckých biskupů, do pravidelného provozu a otevřít ji návštěvníkům města. Architektonicky i historicky významná kaple získá mimo jiné i nový mobiliář, oltář a další součásti interiéru. Celkové způsobilé náklady na tuto revitalizaci jsou 12,7 milionu korun, z toho je 10,8 milionu korun dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Další projednávané body se týkaly například projektového záměru pořízení bezbariérových nízkopodlažních autobusů pro MHD v Prostějově s celkovými uznatelnými náklady 19,3 milionu korun a dotací 16,4 milionu nebo záměru vybudování smíšené stezky pro cyklisty a pěší z Holice na Nový Svět, a to včetně lávky přes železniční koridor. „Pro pěší a cyklisty je dnes toto spojení velmi komplikované, existuje tu jen jeden úzký silniční nadjezd a ten je natolik frekventovaný, že pro chodce a cyklisty není příliš bezpečný,“ argumentoval pro vybudování nové smíšené stezky náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Dotace budou uvolněny například také pro rozšíření Mateřské školy Klenovice, MŠ Svatoplukova v Olomouci či na rekonstrukce a bezbariérové úpravy chodníků v Mohelnici nebo v Uničově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…