Olomouc: Sál Komenium čekají další tři etapy restaurování, tělocvičnou už nebude

09.01.2018 18:56

Dodavatelem druhé, třetí a čtvrté etapy restaurátorských prací sálu Komenium ve Fakultní základní škole 8. května bude opět sdružení restaurátorů v čele s Radomírem Surmou. Záměrem restaurování sálu je uvedení do stavu, který by důstojně reprezentoval svoji původní podobu.

Olomouc: Sál Komenium čekají další tři etapy restaurování, tělocvičnou už nebude
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Ve druhé etapě se bude restaurovat balkónová zadní zeď, balkonový pohled a zábradlí, ve třetí průčelí a zeď průčelí pod okny a ve čtvrté etapě zeď vlevo bez oken,“ popsal primátor Antonín Staněk.

Ani poté nebude vše dokončeno. Restaurování je rozděleno do osmi etap, zbývat budou například malované dveře nebo repliky světel a kovových mříží. „To budou jen dílčí zásahy, proto už po čtvrté etapě chceme sál otevřít pro veřejnost. Zároveň nepředpokládáme, že by se tam vrátila tělocvična,“ ujistil primátor.

Vloni byl v sále restaurován povrch stěny s okny, která je při jeho vstupu vpravo od dveří s plochou 130 metrů čtverečních. Podle náměstka primátora Pavla Urbáška by čtvrtá etapa měla skončit 30. září letošního roku. Všechny tři etapy současných restaurátorských prací si vyžádají náklady ve výši tří milionů korun.

Slavnostní sál v budově, která vznikla v letech 1873 až 1875, je na všech stěnách i na stropě vyzdoben ve stylu neorenesančního dekorativismu s prvky barokního iluzionismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…