Olomouc: Sdružení architektů a stavitelů představilo vedení města své plány

30.05.2020 21:16

Po zhruba roční přípravě vzniklo v Olomouci Sdružení Olomouckých architektů a stavitelů, z.s. (SOAAS). Spolek, který sdružuje aktuálně třináct zakládajících členů, se tento týden představil vedení města.

Olomouc: Sdružení architektů a stavitelů představilo vedení města své plány
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jedná se o dlouholeté a zkušené matadory v daných oborech. Jde o významné stavitele, investory, architekty, projektanty a odborníky pohybující se na realitním trhu, kteří v průběhu své profesní kariéry výrazně a přímo v podobě nejrůznějších realizací ovlivnili podobu Olomoucka.

Již několik měsíců vyvíjí aktivity nové Sdružení, které se ale následkem korona omezení představilo až nyní oficiálně vedení statutárního města Olomouce. Setkání se za SOAAS zúčastnili členové správní rady a tajemník, za město primátor města Mirek Žbánek společně s 1. náměstkem primátora Martinem Majorem, pověřeným zastupitelem Michalem Giacintovem, vedoucí oddělení útvaru hlavního architekta a zástupci odborů památkové péče či odboru stavebního.

„Naší ambicí je stát se partnerem Statutárnímu městu Olomouc. Nabízíme naše dlouholeté zkušenosti z každodenní praxe při přípravě a realizaci nejrůznějších investičních, stavebních projektů a nejen to. Jsme připraveni poskytovat odborná stanoviska a názory, na které by vedení města mohlo brát zřetel v kontextu například zlepšování procesu územního plánování a obecně rozvoje území,“ sdělil jednu z vybraných priorit předseda správní rady Pavel Vrba.

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí

Celý proces vzniku Sdružení započal již před rokem, kdy ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc vyhodnotil situaci a na základě vysoké poptávky po spolupráci svolal na dvě desítky odborníků. „Snažil jsem se v první fázi oslovit praktiky, lidi, za nimiž jsou viditelné výsledky jejich práce. Našli jsme množství společných témat. Přičtu-li k tomu, že je to právě hospodářská komora, která má pomáhat podnikatelům a usilovat o udržitelný rozvoj regionu, bylo mi jasné, že je vlastně mou povinností v tomto tématu začít vyvíjet další aktivity a vyplnit pomyslnou odbornou a názorovou mezeru, která v Olomouci je,“ dodal ředitel komory Radim Kašpar. Právě komora bude sehrávat roli tajemníka, iniciační a výkonné složky Sdružení.

Sdružení současně představilo také web www.soaas.cz. Průběžně zde budou publikovány relevantní aktuality, studie, pozvánky na nejrůznější akce, ukázky příkladů dobré praxe ze zahraničí, a to třeba i v otázce symbiózy památkově chráněných území s moderní architekturou. Prioritních témat je celá řad a pestré zaměření jednotlivých členů zaručuje obsahovou šíři výstupů.

„Od začátku tohoto volebního období dáváme jasně najevo, že se urbanismu a otázkám rozvoje města chceme věnovat jinak než předchozí politická vedení. Proto také postupně uvádíme do života útvar hlavního architekta a proto teď také vítám vznik profesního sdružení, které může veřejnou diskuzi o architektuře a rozvoji města obohatit,“ řekl primátor Mirek Žbánek. „Pro mě není developer nepřítel, ale partner k jednání. Zastávám názor, že zkušený odborník mívá lepší výsledky než sebevíc nadšený amatér, a proto je z mého pohledu velmi dobré, že se i zkušení architekti a stavitelé, za nimiž je nějaká reálná viditelná práce, chtějí zapojit do veřejné diskuze o podobě města,“ dodal primátorův náměstek Martin Major.

Zakládající členové:
Ing. arch. Robert Bravenec
Ing. Martin Diblíček
Ing. Petr Korytar
Bc. Eva Kubelková
Ing. arch. Patrik Loydl
Mgr. Jiří Martinák
Mgr. Martin Minář
Richard Morávek
Ing. Pavel Nádvorník
Ing. arch. Ladislav Opletal
Evžen Stehlík
RNDr. Josef Tesařík
Ing. arch. Pavel Vrba

Poradce spolku přes oblast práva:
JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D.

Odkazy na podrobnější informace o jednotlivých členech najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…