Olomouc: Školní rok začal více než tisícovce prvňáčků, od města dostali dárek

03.09.2019 12:39

Pětadvacet olomouckých základních škol vítalo v pondělí prvňáčky. Svůj první den ve škole jim zpříjemnily praktické dárky od města. V novém školním roce nastoupilo do prvních tříd na 1 100 dětí, celkově je ve školním roce 2019/2020 v olomouckých základních školách téměř 9 400 žáků.

Olomouc: Školní rok začal více než tisícovce prvňáčků, od města dostali dárek
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

První školní den začali prvňáci ze Základní školy Heyrovského společně s primátorem Mirkem Žbánkem, který se zúčastnil jejich slavnostní „stužkování“. Po ceremoniálu v atriu školy pozval žáčky na radnici. „Výchova k občanství se sice probírá až v šesté třídě, ale přijít můžete už nyní,“ nabádal školáky primátor. Učitelům radost z dětí a rodičům zejména trpělivost při plnění školních povinností přáli při příležitosti zahájení nového školního roku také náměstci primátora, kteří zavítali do dalších škol zřizovaných městem.

Prvňáčci ve všech olomouckých základních školách se letos poprvé radovali z dárku od města. „Na lavici na ně čekal balíček s praktickými pomůckami do vyučování, ve kterém nechyběly barvy, pastelky, tužky, blok nebo oblíbené olomoucké omalovánky,“ popsal náměstek primátora pro školství Karel Konečný. Kromě toho dostali prvňáčci od města i zdravou láhev na pití se speciálním potiskem, kde najdou návod na to, jak se zachovat v případě krizové situace.

Během prázdnin se toho ve školách mnoho změnilo. Vznikají v nich moderní odborné učebny, cvičné kuchyňky, dílny a třídy vybavené IT technologiemi. „Největší investice jsme o prázdninách zahájili v ZŠ Gorkého v Pavlovičkách, ZŠ Heyrovského a v ZŠ Náves Svobody v Holici. Všechny jsou zaměřené na podporu polytechnického vzdělávání a uskutečňují se za přispění dotací,“ připomněl investiční náměstek primátora Martin Major. Náklady na tři hlavní rekonstrukce včetně výtahů, pomůcek, nábytku a dalšího vybavení dosahují téměř 40 milionů korun. „Finančně nejnáročnější je budova ZŠ Gorkého, kde jen stavební náklady dosáhly 13 milionů,“ upřesnil investiční náměstek. Téměř 4 miliony korun si vyžádala také rekonstrukce střechy nad pavilonem tělocvičny ZŠ Rožňavská. Nové výdejny stravy, jídelny a cvičné kuchyňky za téměř 6 milionů korun se dočkají i v ZŠ Svatoplukova.

Některé velké investice ve školách budou kvůli náročnosti a rozsahu stavebních prací ukončeny až během podzimu. Kromě velkých investic vynaložily školy o prázdninách na běžné opravy a údržbu ve vlastní režii téměř 30 milionů korun. Nový školní rok začal dnes v celkem 25 základních a 49 mateřských školách, které město zřizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…