Olomouc: Správné přecházení silnice zvyšuje bezpečnost dětí

14.01.2020 10:45

Speciální minikurz pro pedagogy olomouckých škol připravilo městské Centrum Semafor, které se zabývá dopravní výchovou. Pilotní seminář se minulý týden zaměřil na správné přecházení.

Olomouc: Správné přecházení silnice zvyšuje bezpečnost dětí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Automobilová doprava se v poslední době kvůli opravám mostů a dalším investičním akcím hodně zahustila. Citelné je to na Masarykově ulici, kde děti přecházejí do Základní školy Zeyerova,“ uvedl vedoucí Semaforu Josef Línek. Školy již dříve obdržely z Centra Semafor speciální Rady tety Pavlíny, což byl metodický návod, jak dětem vše nejlépe vysvětlit. Včetně odkazů na videa dostupná na serveru YouTube.

Motivací Semaforu je ulehčit pedagogům jejich práci. „Mnohem účinnější než e-mail je přímé seznámení s problematikou na semináři. Jsme dokonce schopni připravit seminář pro učitele na míru. Tak aby se týkal jejich školy a nástrah v jejich bezprostředním okolí. A dokonce jsme schopni s ním přímo na tu školu přijet,“ popsal lektor Semaforu Jan Řihošek.

Na pilotním semináři k bezpečnému přecházení byla i Štěpánka Dubová ze Základní školy Holice. „Učím na škole první pomoc, proto zastávám názor, že prevence je ze všeho nejdůležitější. Tady jsem si vlastně sháněla podklady pro další výuku a inspiraci na další videa a i reálné situace. Už podle toho, co jsem použila z e-mailu, to ve škole zafungovalo výborně,“ řekla učitelka. Následná volná debata rozproudila další možnosti spolupráce. Pracovníci Semaforu a pedagogové si ujasnili, co si vzájemně mohou poskytnout. Většina z nich použije nové znalosti v prvouce nebo školních projektových dnech.

I přes snahu Semaforu a pedagogů je ale nejdůležitější výchova v rodině. Právě rodiče by měli vést své děti k bezpečnému přecházení. A děti by měly vědět, že bezpečným přecházením chrání samy sebe.

Zájemci o školící program (školy i jednotlivci) mohou kontaktovat vedoucího Centra Semafor Josefa Línka (ZDE).

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…