Olomouc: Tvarůžkový festival bude mezi kuchaři hledat svého krále

08.04.2024 10:23 | Tisková zpráva

Gastronomické speciality, koncerty známých kapel a letos nově i soutěž top kuchařů o titul Tvarůžkového krále. Sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu slibuje gurmánské zážitky i program plný zábavy. V sobotu 13. a v neděli 14. dubna provoní olomoucké Horní i Dolní náměstí.

Olomouc: Tvarůžkový festival bude mezi kuchaři hledat svého krále
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Druhý dubnový víkend trefí návštěvníci Olomouce do centra už z dálky. Navede je totiž specifické aroma olomouckých tvarůžků. Na ty nejrůznější způsoby je připraví a na Horním a Dolním náměstí nabídnou desítky prodejců. Ochutnat je bude možné třeba ve formě tvarůžkových zákusků, burgerů či pralinek. K tomu nebudou chybět originální značky piv místních minipivovarů a doplní je další krajové produkty.

„Loni přivítal festival více než dvacet tisíc návštěvníků a prodalo se na něm rekordních sedm tun tvarůžků. Věřím, že letošní ročník bude neméně úspěšný,“ uvádí náměstek olomouckého primátora pro cestovní ruch Viktor Tichák.

Festivalu se letos zúčastní více než sedm desítek prodejců. „Je to rekordní číslo za celou historii konání festivalu. Dalších více než třicet stánků nabídne regionální speciality a výrobky značky Haná – regionální produkt,“ vyjmenovává Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu. Pravou atmosféru dodá festivalu také originální stánek s tvarůžkovými suvenýry na Horním náměstí, kde bude možné zakoupit speciální trička, ponožky nebo čokoládové pralinky s tvarůžkovou náplní.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

„Olomoucké tvarůžky jsou legendární produkt, jehož specifické aroma i chuť si oblíbila řada konzumentů nejen u nás, ale i v zahraničí. Jako největšího a nejstaršího výrobce tvarůžků v České republice nás těší, že je tato tradiční pochoutka s více než šestisetletou historií tak oblíbená právě v olomouckém regionu a má ve zdejším festivalu, jehož jsme hrdým partnerem a dodavatelem, tak silnou podporu,“ uvedl Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu ze společnosti A.W. spol. s r.o., která je výrobcem tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.

Typickou hanáckou specialitu připraví v centru města zástupci těch nejlepších restaurací z regionu. Šest z nich se utká na Horním náměstí v soutěži o titul Tvarůžkového krále. V souboji změří svůj kuchařský um Petr Heneš z Long Story Short Eatery & Bakery, Tomáš Hochla z restaurace hotelu Central Park Flora, Michal Duračka z restaurace Asado grill, Lukáš Velšmíd z Bistra Nro 66 a restaurace Bělecký Mlýn, Roman Paulus z Bistra Paulus a Tomáš Juřík z Bistra Helen.

„Každý ze soutěžících kuchařů uvaří v rámci zábavné cooking show vlastní tvarůžkový recept, který budou moci návštěvníci ochutnat v prodejních stáncích. Poté vyberou kuchaře, od kterého jim nejvíce chutnalo a označí jej v hlasovacím lístku. A pokud svým hlasem rozhodnou o tom nejlepším, zařadí se do slosování o víkendový pobyt v Olomouci,“ přibližuje Karin Vykydalová.

Oba dny doprovodí festival hudební hvězdy. Na pódiu Horního náměstí se vystřídají Petr Bende, Rock & Roll Band Marcela Woodmana a olomoucká formace Tak co? A chybět nebude ani tradiční vystoupení folklorních souborů. Dolní náměstí bude patřit nejen koncertům, ale také nejmenším návštěvníkům. Chystají divadelní představení, koncert základních uměleckých škol, klauniáda či fireshow. Pro děti budou nově připravené i dílny Vlastivědného muzea Olomouc.

Hlavními partnery 7. ročníku festivalu jsou společnost A.W. Loštice, spolek Moravská cesta a Střední Morava, sdružení cestovního ruchu.

Vše o programu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…