Olomouc: Uklidnění dopravy a komfortnější pěší zóna. Město připravuje opatření

28.08.2019 14:27

Už v příštím roce by se mohlo centrum Olomouce dočkat zajímavých změn v dopravním režimu. Méně aut, větší klid pro chodce, plnohodnotná pěší zóna, při zachování možnosti vjezdu pro rezidenty a zásobování prodejen. To je ve zkratce hlavní povaha chystaných změn.

Olomouc: Uklidnění dopravy a komfortnější pěší zóna. Město připravuje opatření
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Příslušné odbory magistrátu totiž připravují realizaci návrhů, obsažených v dopravní studii Pěší zona Olomouc, kterou si nechalo od odborné firmy vypracovat a schválilo už minulé vedení města. Současní členové Rady města Olomouce se s touto studií a stavem přípravných prací seznámili včera. „Se studií, z níž připravované změny vycházejí, se mohly seznámit i jednotlivé zastupiteské kluby, teď jsme chtěli radním ukázat, jaká jsou jednotlivá možná opatření i technická řešení,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Major.

Podle dopravního průzkumu je v olomoucké pěší zóně řada problémů. Jde o to, že se některé komunikace využívají často i pro tranzit, což se týká hlavně ulic Pekařská, Denisova a Pavelčákova. Dalším problémem je časté stání vozidel taxi, parkování mimo vyznačená místa, vysoká rychlost některých aut či zneužívání statusu zásobování pro zbytečný průjezd celou plochou pěší zóny.  

V centru města se tedy částečně změní dopravní značení, v některých jednosměrných ulicích se změní směr provozu, některé šířkově nevyhovující komunikace budou pro auta uzavřeny. Změní se režim pro vjezd taxi vozidel tak, aby do pěší zóny zajížděly jen na zavolání pro zákazníka, obměnou projde i režim parkování a vyhrazená místa. „Cílem opatření je hlavně zabránit tomu, aby centrum fungovalo jako zkratka pro tranzitní dopravu, chceme udělat centrum města bezpečnější a z hlediska dopravy klidnější. Naopak ale našimi změnami nechceme komplikovat život rezidentům nebo ničit živnostníky, kteří v centru mají své provozovny,“ komentoval představené záměry Martin Major. Na příjezdových komunikacích do pěší zóny se objeví také fyzické zábrany. Jejich konkrétní podoba je otázkou další diskuze a nového projektu.

„Předpokládám, že alespoň část nových opatření by mohla začít platit během příštího roku,“ dodal náměstek Major.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…