Olomouc: Varhanní festival představí pět mezinárodních hvězd

28.08.2020 19:31

Mezinárodní varhanní festival Olomouc zahájí svoji přehlídku už 3. září. Pět koncertů a pět mezinárodních hvězd varhanní hudby se návštěvníkům představí v překrásném prostředí olomouckých kostelů – katedrále sv. Václava a chrámu Panny Marie Sněžné.

Olomouc: Varhanní festival představí pět mezinárodních hvězd
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Součástí koncertů budou i videoprojekce z místa varhan, které umožní publiku nejen vyslechnout ale i zhlédnout virtuózní podání toho nejlepšího z varhanní hudby. Koncerty se konají vždy v pondělí a ve čtvrtek od 19 hodin. Jednotlivé vstupenky i permanentky na celý festival jsou v prodeji.

Letošní 52. ročník Mezinárodního varhanního festivalu přináší za manuály stovky let starých varhan, takové osobnosti, jakými jsou špičkový olomoucký varhaník a improvizátor a současně dramaturg festivalu Karel Martínek, kterého na zahajovacím koncertu doprovodí žesťový soubor Moravské filharmonie Olomouc pod taktovkou dirigenta Petra Šumníka. Publiku se představí i talentovaný ruský interpret a skladatel Timur Chaliullin, držitel prestižní ceny Grammy Američan Nathan J. Laube či Bernhard Klapprott z Německa, který se na koncertu uvede jako varhaník i cembalista. Na závěrečném koncertu pak zazáří titulární varhaník pařížské katedrály Notre-Dame Vincent Dubois.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí

„Programová skladba festivalu reflektuje 150 let od narození významného francouzského varhaníka a skladatele Louise Vierna, jehož skladby si budou posluchači moci vychutnat v podání těch nejlepších interpretů doslova z celého světa,“ říká Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc, a dodává, „kromě toho si letos také připomínáme 10 let od úmrtí dlouholetého prezidenta a dramaturga festivalu Antonína Schindlera, olomouckého patriota a vynikajícího organologa, bez kterého by festival v roce 1969 nevznikl.“

Program festivalu:
3. 9., katedrála sv. Václava: Karel Martínek (ČR) a žesťový soubor MFO – Perly varhanní tvorby
7. 9., katedrála sv. Václava: Nathan J. Laube (USA) – Poklady varhanního romantismu
10. 9., katedrála sv. Václava: Timur Chaliullin (RUS) – Ruské inspirace
14. 9., chrám Panny Marie Sněžné: Bernhard Klapprott (DE) – Dialogy cembala a varhan
17. 9., katedrála sv. Václava: Vincent Dubois (FR) – Vive la musique française!

Moravská filharmonie jako organizátor festivalu dbá na dodržování zvýšených hygienických opatření v rámci prevence šíření koronavirového onemocnění a upozorňuje všechny návštěvníky, že po celou dobu koncertu musejí mít nasazenou roušku. Jednorázové roušky bude možné zakoupit u vstupu a k dispozici budou také mobilní dezinfekční aplikátory. Všechny koncerty Mezinárodního varhanního festivalu proběhnou v souladu s případnými dalšími aktuálními hygienickými nařízeními.

MVF programová brožura ZDE, více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…