Olomouc: Ve hře jsou ještě desítky milionů z integrovaných investic

27.02.2020 11:38

Rada města Olomouce schválila harmonogram výzev ITI Olomoucké aglomerace na rok 2020. „Rada v tomto směru vystupuje jako nositel ITI Olomoucké aglomerace, výzvy jsou tedy určeny potenciálním žadatelům v rámci celé aglomerace,“ upřesnil náměstek primátora Matouš Pelikán.

Olomouc: Ve hře jsou ještě desítky milionů z integrovaných investic
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Rozdělování prostředků z integrovaných investic Olomoucké aglomerace už běží sedmým rokem. Plánované výzvy jsou mířeny na využití zbytkových prostředků, alokovaných v jednotlivých opatřeních. „Jedná se o desítky milionů korun, které ještě mohou být využity buď na projekty rozvoje řízení dopravy, nebo na budování či modernizaci dopravních terminálů,“ vysvětlil náměstek Pelikán.

Výzva číslo 59 se vztahuje právě na dopravní terminály. Je v ní dosud ještě alokováno 41,6 milionu korun. Smyslem je podpořit projekty modernizace nebo výstavby dopravních terminálů, zahrnuje i výstavbu parkovišť systému Park and Ride a podobně. V minulosti už byly v rámci tohoto opatření podpořeny projekty revitalizace autobusového nádraží v Mohelnici, modernizace terminálu Janáčkova v Prostějově a revitalizace přednádražního prostoru v Mohelnici.

Výzva číslo 60 se vztahuje na projekty v oblasti rozvoje systémů a služeb pro řízení a optimalizaci dopravy. Alokováno v ní je stále ještě skoro 27 milionů korun z Fondu Soudržnosti. Projektové záměry mohou mířit na rozvoj systémů a služeb včetně ITS ve městech pro řízení dopravy a ovlivňování dopravních proudů na městské silniční síti. Dalším cílem je podpora rozvoje infrastruktur prostorových dat a zavádění nových technologií a aplikací pro ochranu dopravní infrastruktury i optimalizaci dopravy. Konečně třetím cílem je rozvoj systémů a služeb ITS, GIS a infrastruktur prostorových dat (SDI), sítí a služeb elektronických komunikací pro poskytování informací o dopravním provozu, pro dynamické řízení dopravy, ovlivňování dopravních proudů a poskytování informací a služeb řidičům a cestujícím.

V rámci výzvy číslo 60 je už dnes konzultován projektový záměr města Olomouce. Jedná se o vybudování koordinovaného tahu se světelným signalizačním zařízením v Hraniční ulici. V tomto případě by příspěvek EU činil 26,8 milionu korun. V minulosti už byly z tohoto opatření podpořeny následující projekty: dopravní řídící ústředna Olomouc, telematické systémy pro veřejné parkovací plochy města Přerova, koordinovaný tah křižovatkami Foerstrovou ulicí v Olomouci, koordinovaný tah křižovatkami náměstí Národních hrdinů – Havlíčkova v Olomouci a konečně koordinovaný tah Žižkovo náměstí - Husova ulice v Olomouci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.