Olomouc: Velká šance pro absolventy vysokých škol - sdílené podnikové služby

13.02.2017 8:33

Zajímavé perspektivy skýtá oblast sdílených služeb, kterou se na svém posledním jednání zabývali olomoučtí radní. Jedná se o segment pracovního trhu, který zažívá velký rozmach a pro Olomouc je dobrým potenciálním zdrojem nových pracovních míst především pro absolventy vysokých škol. Kvalifikovaní mladí lidé by tak díky novým šancím nemuseli za prací odcházet z regionu.

Olomouc: Velká šance pro absolventy vysokých škol - sdílené podnikové služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Podstatou nového projektu je představit Olomouc investorům jako ideální destinaci pro umístění center sdílených podnikových služeb. Jedná se obvykle o nadnárodní společnosti, které umísťují v tuzemsku některé své agendy. Z takových center sdílených služeb se pro zákazníky z různých míst světa poskytují služby v oblastech, jako jsou účetnictví, personalistika, IT, komunikace, marketing, podpora zákazníků či vývoj a výzkum. „Tento segment trhu dnes zažívá veliký růst a podle odborníků je velmi perspektivní. To bude údajně platit ještě více v souvislosti s blížícím se Brexitem, protože se řada investorů bude snažit přesunout své provozy do střední a východní Evropy,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Tématem se zabývala agentura CzechInvest spolu s asociací ABSL, a společně vyhodnotily jako nejvhodnější města pro podporu vzniku takových center Olomouc a Plzeň. Olomouc byla vybrána jako město, které má veliký potenciál pro rozvoj center sdílených služeb, a které by mělo cíleně vznik takových míst podporovat. „Město má dobrou dopravní dostupnost, množství kvalifikovaných a jazykově dobře vybavených mladých lidí a navíc leží v blízkosti dvou větších měst, jejichž kancelářské kapacity jsou už do značné míry naplněny, zatímco v Olomouci kapacity ještě jsou,“ doplnil náměstek Jakubec. Již existující centra zaměstnávají z podstatné většiny vysokoškoláky, a pro Olomouc je dobrou zprávou, že zájem je o absolventy humanitních směrů s dobrými jazykovými znalostmi.

Radní souhlasili s marketingovou a propagační podporou investorů, s přípravou smlouvy mezi městem a asociací ABSL a s jednáním o uspořádání konference pro potenciální investory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…