Olomouc: Veškeré služby magistrátu už fungují. Úřad varuje před phishingovými útoky

04.05.2021 19:10

Olomoucký magistrát pokračuje v odstraňování následků kybernetického útoku globální hackerské skupiny. Od středy bude také plně v provozu odbor živnostenský, poslední, jehož agenda neběžela naplno.

Olomouc: Veškeré služby magistrátu už fungují. Úřad varuje před phishingovými útoky
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Magistrát tak bude poskytovat sto procent svých standardních služeb pro občany. Po útoku na městské webové stránky varuje magistrát občany před možnými phishingovými e-mailovými útoky.

Tým IT specialistů dokázal zprovoznit veškeré agendy samosprávy a státní správy a magistrát tak poskytuje všechny služby, které občanům poskytovat má. Odborníci upozorňují, že i nadále se budou vyskytovat menší komplikace, které dobu vyřízení některých žádostí prodlouží. Od úterý jsou v provozu také obnovené webové stránky města, které byly pod rozsáhlým a trvalým útokem od víkendu 24. a 25. dubna. 

V souvislosti s útokem na webové stránky a jeho charakterem nelze s jistotou vyloučit neoprávněný přístup do databáze webové aplikace. Jedná se například o formulář hromadné platby za odpady či o žádosti do dotačních programů. V těchto formulářích jsou obsaženy identifikační údaje a také kontakty, jako je e-mailová adresa či telefonní číslo. Ihned po identifikaci kybernetického útoku došlo k odstavení systému, přesunutí databází a následně k nastavení nové ochrany webových stránek. Existuje však riziko, že výše uvedené identifikační a kontaktní údaje obyvatel města mohou být zneužity, především k cíleným phishingovým útokům. Odborníci proto upozorňují, aby byli lidé pozornější vůči podvodným e-mailům ve své elektronické poště.

Obecné informace ke zpracování osobních údajů ze strany města jsou uvedeny na stránce https://www.olomouc.eu/gdpr

Na vyšetřování kybernetického útoku magistrát nadále úzce spolupracuje s odborníky, policií, Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost a také s Úřadem pro ochranu osobních údajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…