Olomouc: Vyřazené funkční autobusy dostanou záchranáři na Ukrajině

30.06.2022 17:39 | Tisková zpráva

Různé instituce z Ukrajiny se na Krizový štáb města Olomouce obrátily s prosbou o poskytnutí vozidel pro záchranáře či zajištění nezbytných komunálních služeb. Krizový štáb se obrátil na Dopravní podnik města Olomouce a nakonec se společně našlo řešení.

Olomouc: Vyřazené funkční autobusy dostanou záchranáři na Ukrajině
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Včera dopoledne byly na Ukrajinu odeslány dva plně funkční autobusy, které ještě nedávno brázdily ulice Olomouce. Na Ukrajině poslouží tamním záchranářům. Zejména vysoká koncentrace uprchlíků z východu Ukrajiny je v současné době velkým problémem západoukrajinských měst, která se musí umět nově postarat o desítky tisíc krajanů z východu země.

„Proto jsme se rozhodli pomoci přímo v místě a oslovili jsme naše městské organizace i další partnery, zda bychom v rámci obnovy vozového parku nedokázali pomoci,“ vysvětluje náměstek primátora Martin Major. „Výsledkem naší snahy jsou dva autobusy, které nabídnul Dopravní podnik města Olomouce, a dále chystáme převoz sanitního vozidla, které jsme získali z portfolia Zdravotní záchranné služby Olomouckého kraje,“ doplňuje Major.

Dva autobusy, které byly na přelomu let 2021/2022 vyřazeny z provozu v Olomouci, teď míří do Lvovské oblasti, kde budou nadále sloužit pro potřebu profesionálních hasičů regionu Lvov. „Celou akci jsme koordinovali s Generálním ředitelstvím hasičského záchranného sboru ČR, které zajistilo zprostředkování daru i přepravu vozidel. Jejich převoz zajistí Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru z Hlučína,“ vysvětluje Jan Langr, tajemník krizového štábu.

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11247 lidí

Autobusy pojedou z Olomouce přes Polsko na Ukrajinu do centrálního skladu ve Lvově, kde je převezmou zástupci Ministerstva vnitra Ukrajiny. „Jde o vozy, které byly vyřazeny v rámci pravidelné obnovy vozového parku z důvodu svého stáří, ale jsou provozuschopné a mohou ještě dobře posloužit,“ upřesňuje předseda představenstva DPMO, a.s. Jaroslav Michalík.

Jedná se o dva vozy Solaris Urbino 12, které v Olomouci jezdily od roku 2004. Mají kapacitu 35 míst k sezení a 75 k stání. „Oba autobusy mají najeto přes milion kilometrů, v Olomouci je cestující potkávali pod evidenčními čísly 611 a 614,“ dodává dopravně - provozní náměstek DPMO, a.s. Pavel Zatloukal.

„Rád bych tímto poděkoval svým kolegům z dopravního podniku, za pomoc i vstřícnost. Tím však olomoucká pomoc nekončí. Ještě v průběhu měsíce července vyrazí do partnerského města v Černivci sanitka, která bude sloužit v místní nemocnici jako vozidlo Zdravotní záchranné služby,“ doplňuje náměstek Major, který má problematiku ochrany obyvatel ve své kompetenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…