Olomouc: Z historie olomouckého orloje

04.05.2018 19:09

Dějiny olomouckého orloje jsou v mnoha ohledech zajímavé a plné záhad. Na jeho vzniku či vylepšování se podílela celá řada osobností, včetně Pavla Fabricia, slavného doktora a císařského matematika ze 16. století. Jeho dopis městské radě byl nyní zveřejněn na speciální webové stránce, věnované olomouckým archiváliím.

Olomouc: Z historie olomouckého orloje
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Olomoucký orloj, který vznikl někdy v první polovině 15. století, byl později častokrát opravován a přestavován. V 16. století se do přestavby jeho stroje pustil všestranně talentovaný učenec, matematik, botanik a astronom Paulus či Pavel Fabricius. V dopise ze 4. dubna 1574 píše Fabricius purkmistrovi, rychtáři a radním, že až přijede do města, potřeboval by zde mít nějaké bydlení. „A kdyby to tak mohlo být, že až přijedu do Olomouce, abych měl vlastní pokoj – když by se nenacházel zcela blízko, nijak by mi na tom nezáleželo. Tak by mi to bylo milé. Při hradební zdi má pan Meepeck dům, ten je v každém čase uprázdněný. Byl bych s ním zcela spokojen,“ píše v listě špičkový učenec Fabricius. S konšely se nejspíš dohodl, protože po něm v Olomouci zůstala skvělá práce, mimo jiné i unikátní planisféra o průměru skoro 1,5 metru.

Ačkoliv je přesné datum vybudování olomouckého orloje neznámé, historici se shodují v tom, že pravděpodobně pochází z 15. století a je podobně starý či jen o málo mladší než orloj v Praze (1410). Zajímavé je, že v Olomouci v době husitských válek bydlel několik let někdejší rektor pražské univerzity Mistr Jan Šindel, který byl autorem matematických výpočtů pro pražský orloj.

Nová kapitola olomouckého archivního webu je k vidění ZDE. Na první díl dokumentů o dějinách orloje naváže v červnu druhé a v červenci třetí pokračování.

Olomoucký archivní web zobrazuje v digitalizované podobě vzácné archiválie se vztahem k městu Olomouci. Na webu je v tuto chvíli už dvacet kapitol, věnovaných nejstarším listinám, například svolení krále Přemysla Otakara II. se stavbou radnice, i kuriozitám, jako byla třeba kauza vraha a gangstera Martina Leciána. U latinských a německých dokumentů jsou přepisy do českého jazyka. Badatel zde najde i odkazy na archivy, kde originály dokumentů jsou. Nejstarší dokumenty se týkají založení biskupství v roce 1063, nejmladší poválečných návštěv prezidenta Edvarda Beneše a ministra zahraničí Jana Masaryka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…