Olomouc: Začíná rok dvoustého výročí Rudolfa Jana – prince a arcibiskupa, který tu nechal srdce

08.01.2019 14:23

Dvě století uplynou letos od jmenování Rudolfa Jana olomouckým arcibiskupem. Císařský princ k Olomouci velmi přilnul a jeho působení přineslo městu velký rozkvět. Rudolf Jan byl talentovaným skladatelem a mecenášem, podporoval dobročinné sociální instituce, položil základ olomouckým parkům a přispěl k obnovení univerzity. V neděli si tohoto výjimečného muže Olomoučané připomněli na první z řady připravených akcí.

Olomouc: Začíná rok dvoustého výročí Rudolfa Jana – prince a arcibiskupa, který tu nechal srdce
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Třetí olomoucký arcibiskup Rudolf Jan pocházel z habsbursko-lotrinského rodu. Do Olomouce přišel jako 31letý mladý muž plný elánu a vizí. Vedle příkladné péče o arcidiecézi obnovil také zdejší univerzitu, založil huť ve Vítkovicích, z níž se posléze staly slavné železárny, a v Olomouci nechal vytvořit první parkový prostor, jehož slavná alej dodnes nese jeho jméno,“ představil svého předchůdce v úřadě dnešní olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

„Rudolf Jan patří k čelním postavám dějin Olomouce. Městu v mnohém pomohl, zamiloval si ho a cítil se tu doma. O tom konečně svědčí i jeho přání, aby po jeho smrti uložili srdce do katedrály svatého Václava. Tak se také v roce 1831 stalo a jeho srdce je tam dodnes,“ připomněl primátor Mirek Žbánek.

V katedrále svatého Václava se na svátek Tří králů odehrála první vzpomínka na Rudolfa Jana. Po skončení mše svaté se slavnostní průvod odebral do katedrální krypty, jejíž západní stěnu zdobí busta arcibiskupa Rudolfa Jana. Právě zde, pod pamětní deskou s latinským nápisem, je totiž uloženo jeho srdce. „Má-li být srdce opravdu šťastné, potřebuje k tomu blízkost srdcí jiných,“ řekl primátor Žbánek před tímto neobvyklým památným místem. „My jsme se zde dnes nesešli jen kvůli tomu, abychom si připomněli osobnost společenskou, politickou a duchovní, ale abychom srdce arcibiskupa Rudolfa Jana, které je dnes obklopeno kamenem a mramorem, obklopili tisícovkami srdcí Olomoučanů.“

Právě s touto myšlenkou se odehrají i další vzpomínkové akce na osobnost Rudolfa Jana. Jejich rozpis bude uveřejněn ve druhé polovině ledna.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…