Olomouc: Zlatou medaili si na radnici vyzvedlo čtyřicet dárců krve

16.11.2018 10:45

Čtyři desítky dobrovolných dárců si v úterý převzaly Zlatou medaili Prof. MUDr. Jana Janského. Dalších šedesát dárců, kteří se slavnostního aktu nezúčastnili, ji dostanou dodatečně.

Olomouc: Zlatou medaili si na radnici vyzvedlo čtyřicet dárců krve
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Dobrovolné dárce přivítal primátor Mirek Žbánek a označil je za naprosto nezastupitelné členy společnosti. „Bez vás by ani ti nejlepší lékaři nic nezmohli, chirurgové by nemohli operovat. Vy jste nezbytnou součástí každého týmu, který lidem v kritické situaci zachraňuje život a vrací zdraví,“ řekl primátor Žbánek.

Podle Lucie Vybíralové z Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc je možné darovat krev až do 65 let. U mužů čtyřikrát, u žen třikrát ročně. Cesta ke zlaté medaili vede přes čtyřicet odběrů a zpravidla znamená zhruba deset let úsilí. Ocenění dárcům předala náměstkyně primátora Markéta Záleská a zástupci Českého červeného kříže. Nejstarší dárkyní byla Jiřina Kubaláková (*1961), která daruje krev od roku 2009, nejmladší pětadvacetiletá Eva Tichavská, jež je dárkyní sedmým rokem.

Aktuálně fakultní nemocnici nejvíce krevní skupiny A+ a 0-. „V době před Vánocemi máme velkou potřebu krve kvůli plánovaným operacím a musíme dárce dokonce obvolávat,“ uvedla Vybíralová. Ročně nemocnice spotřebuje 27 tisíc transfúzních přípravků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …