Olomouc: Značení sloupů pomůže při zásahu záchranářů

26.06.2016 9:33

Výrazná barva nálepky, zkratka ulice a pořadové číslo. Například takto by mohlo vypadat označení sloupů veřejného osvětlení v Olomouci už příští rok. Pomůže zejména složkám Integrovaného záchranného systému (IZS) při lokalizaci místa, kde je jejich pomoc aktuálně potřeba.

Olomouc: Značení sloupů pomůže při zásahu záchranářů
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Operační střediska složek IZS na území města Olomouce denně přijímají desítky žádostí o poskytnutí pomoci občanům v nesnázích. Pro účinnou pomoc při mimořádných událostech je však důležité včas lokalizovat místo, kam je potřeba záchranáře vyslat. „Ať už na tísňové linky volají občané, návštěvníci města či cizinci, mimořádná situace, kvůli které volají, se neobejde bez stresu. Rychlá lokalizace místa tedy bývá mnohdy velmi náročná. Tímto problémem se proto zabývala i Bezpečnostní rada a navrhla konkrétní řešení, a tedy označení a zmapování těchto označených sloupů veřejného osvětlení, tak aby byla identifikace místa co nejjednodušší jak pro volající, tak pro záchranáře,“ vysvětluje náměstek primátora města Olomouce Martin Major.

Tzv. pasportizace, tedy aktualizované zmapování sloupů veřejného osvětlení, které jsou v majetku města, je zásluhou Technických služeb města Olomouce, a.s., již hotová. „V pasportu nám tedy zbývá zkontrolovat sloupy veřejného osvětlení jiných vlastníků, kteří realizovali své investiční záměry na území města,“ podotýká náměstek Major.

Zda budou speciální značkou opatřeny všechny sloupy veřejného osvětlení nebo jen některé (např. každý třetí) a jak by značka měla vypadat, na tom bude vedení města spolupracovat s Krajským dispečinkem IZS.

Systém značení ulehčí život i volajícím na tísňové linky

Samotnou realizaci značení by pak měly provádět Technické služby. V současné době je třeba vyřešit grafickou podobu značek a vyčíslit náklady. „Se značením můžeme začít ještě v zimních měsících, hned po schválení rozpočtu na konci letošního roku, kdy budou vyčleněny finanční prostředky. Největší položka budou pravděpodobně personální náklady, tedy finance na „četu pracovníků“, kteří budou značení sloupů realizovat,“ říká radní a ředitel Technických služeb města Olomouce, a.s., Miroslav Petřík. Označení jednotlivých sloupů bude zároveň vloženo do digitálních mapových podkladů, které jsou součástí celkového pasportu veřejného osvětlení.

Systém značení by měl ve výsledku ulehčit život nejen záchranářům, ale i volajícím na tísňové linky. V případě nouze, např. při dopravní nehodě nebo jiné události vyžadující zásah některé ze složek IZS, bude stačit, aby volající nahlásil označení nejbližšího sloupu veřejného osvětlení. Nebude tedy muset zjišťovat název ulice nebo zdlouhavě vysvětlovat, kde přesně se nachází. Mimo to bude také snazší například pro policisty lokalizovat přesné místo páchání trestné činnosti či narušování veřejného pořádku nebo dopravní situace. Nové značky pak mohou technickým službám pomoci i při hlášení závady na svítidle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

10:28 Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

V rámci městských slavností čeká Děčín několik omezení. První z nich hned 17. 5., kdy půjde městem z…