Olomouc hledá ředitele základních škol

09.02.2023 17:39 | Tisková zpráva

Město vyhlašuje konkursní řízení na vedoucí pracovní místa ředitelů a ředitelek pěti olomouckých základních škol. Rada města zároveň odsouhlasila jmenování konkursních komisí pro posuzování uchazečů. Přihlášky mohou zájemci podávat do 14. března 2023.

Olomouc hledá ředitele základních škol
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jako zřizovatel musíme přistoupit k vyhlášení konkursních řízení na vedoucí pracovní místa ředitelů v pěti našich základních školách. V poměrně krátkém čase se totiž odehrává několik zásadních událostí, které ve svém důsledku vyvolají změny ve vedení škol,“ uvedl náměstek primátora pro školství Viktor Tichák. „Ve třech případech odcházejí ředitelé škol na vlastní žádost, ve čtvrtém případě se jedná o ukončené funkční období a v tom posledním je důvodem končící termín jmenování do vedoucí pozice,“ popsal náměstek.

Na vlastní žádost se vzdali funkce ředitelé ze Základní školy a Mateřské školy Demlova (k 31. 7. 2023), ze Základní školy Mozartova (k 24. 1. 2023) a ze Základní školy Stupkova (31. 5. 2023). V Základní škole Zeyerova končí ředitelce šestileté funkční období (k 31. 7. 2023) a ve Fakultní základní škole a Mateřské škole Holečkova je důvodem uplynutí lhůty pro pověření řízení školy, které bylo na dobu určitou (24. 7. 2023).

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21912 lidí

Na místa ředitelů a ředitelek v uvedených školách už město, jako zřizovatel, vyhlásilo konkursní řízení. Rada města zároveň odsouhlasila požadavky pro výběrová řízení a v souladu s vyhláškou jmenovala komise pro posuzování uchazečů. „Kromě toho, že jako zřizovatel chceme přitáhnout do vedení našich škol kvalitní ředitele, usilujeme tím zároveň o transparentní způsob jejich výběru,“ objasnil náměstek Tichák.

Konkursní komisi pro výběr uchazečů tak tvoří vždy dva členové určení zřizovatelem, jeden člen určený ředitelem krajského úřadu, dva určení Českou školní inspekcí, jeden člen, kterým je pedagogický pracovník příslušné právnické osoby vykonávající činnost školy, jeden člen, kterým je školní inspektor České školní inspekce, a jeden, kterým je člen školské rady.

„Jsem přesvědčen, že takové složení výběrové komise je odborné, méně politické a odráží více pohledů na práci ředitele a vizi školy. Bez dobrých lídrů se totiž školství nepohne. Pozice ředitele školy je klíčová i pro její rozvoj a má velký vliv na to, jak se ve škole učí a jak se tam děti cítí,“ vysvětluje náměstek Viktor Tichák s tím, že konání konkursních řízení na vedoucí pracovní místa ředitelů a ředitelek škol je jedním z pilířů politiky současné Rady města Olomouce v oblasti školství.

Veškeré informace o výběrových řízeních, včetně předpokladů a náležitostí nutných pro podání přihlášek a termínů, je zveřejněn na úřední desce Magistrátu města Olomouce a také na Facebooku statutárního města Olomouce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…