Olomouc posílá respirátory do čínského Kunmingu

13.02.2020 11:38

Na pomoc v boji proti epidemii koronaviru posílá Olomouc respirátory do partnerského Kunmingu. Rozhodnutí o poskytnutí věcného daru městu v čínské provincii Yunnan schválila Rada města Olomouce.

Olomouc posílá respirátory do čínského Kunmingu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jednoznačné rozhodnutí padlo jako reakce na žádost našeho partnerského města v Číně. Z Kunmingu se na nás obrátili s prosbou o poskytnutí věcného daru. Do Číny proto pošleme respirátory, které mají pomoci v boji proti nebezpečné nákaze,“ oznámil náměstek primátora Karel Konečný, který má v kompetenci zahraniční vztahy.

Město poskytne 200 respirátorů za 20 tisíc korun „Jsme si vědomi toho, že jde spíše o symbolickou pomoc, ale určitě rychlou a účinnou. Podle zákona o obcích můžeme poskytnout dar ve výši do 20 tisíc korun na základě rozhodnutí rady města. Pokud bychom se rozhodovali pro jinou, nákladnější formu pomoci, museli bychom čekat na jednání zastupitelstva,“ vysvětlil náměstek primátora Matouš Pelikán.

Respirátory z Olomouce budou předány zástupcům čínské ambasády v Praze, která shromažďuje materiální pomoc partnerských měst, institucí i dalších organizátorů veřejných sbírek. Do Číny budou následně odeslány hromadně. „Chci ubezpečit, že tento projev solidarity rozhodně není na úkor naší bezpečnosti. Respirátory se totiž podařilo zajistit ještě z volných zásob na trhu a nejdou z materiálních zásob odboru ochrany magistrátu,“ objasnil náměstek primátora Martin Major, který má odbor ve své gesci.

Kunming leží v jihozápadní části Číny a je hlavním městem provincie Yunnan. Patří mezi 12 partnerských měst Olomouce. Memorandum o přátelství s Kunmingerm bylo uzavřeno v září 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…