Olomouc připravuje čtvrtou stálou expozici radnice

08.11.2017 19:30

Proměna budovy radnice z místa úřadování v důstojný symbol samosprávy města a jeho dlouhé historie pokračuje. Ke třem dosavadním expozicím, které se věnují dějinám města, historii samotné budovy radnice a olomouckému orloji, přibude příští rok čtvrtá expozice, mapující historii správy města a přehled olomouckých starostů od poloviny 19. století.

Olomouc připravuje čtvrtou stálou expozici radnice
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Rozhodnutí souvisí s tím, že si v příštím roce připomínáme výročí 100 let od vzniku republiky a také 170 let od přijetí zásad volené samosprávy města na jaře roku 1848.

Olomoucká radnice je dnes nejvýznamnější památkou olomoucké světské architektury, která i po šesti staletích stále slouží svému původnímu účelu. Dějiny správy a samosprávy města Olomouce jsou i pro odborníky významným samostatným historickým tématem. „I když se formy městské správy v průběhu staletí měnily, přece jen ten fakt, že město mělo vždy jakousi svou reprezentaci a své představené, patří k trvalým hodnotám historie. Svědectvím o této historii bude čtvrtá stálá expozice, jejíž vznik jsem inicioval,“ uvedl primátor Antonín Staněk. „Bez ohledu na to, že v čele města stával vždy kolektivní orgán, jehož pravomoc byla někdy do značné míry limitována, v očích obyvatel města byl symbolem správy vždy starosta, předseda či primátor.“

Čtvrtá expozice, která podrobně popíše vývoj městské samosprávy od přelomového roku 1848, bude umístěna v tzv. primátorském salonku před zasedací místností. Tvořit ji budou textové panely a soubor 22 portrétních fotografií starostů, předsedů a primátorů, kteří stáli v čele města od roku 1850. Primátorský salonek mimochodem už dnes v menší míře slouží obdobnému účelu, jsou zde vystaveny některé archivní materiály, související s prvními představiteli olomoucké samosprávy.

Autorem jednotlivých portrétů bude umělecký fotograf Jadran Šetlík, jenž se věnuje tvorbě portrétových fotografií, které aplikuje vlastní unikátní metodou na plátno. „Jako Olomoučana mne zajímalo, zda někde existují portréty starostů z 19. století, ukázalo se ale, že kromě fotografií portréty nikde dochované nejsou,“ dodal Antonín Staněk. V případě již nežijících osobností tedy použije autor dochované ateliérové fotografie, z nichž svou metodou vytvoří portréty na plátně. Nyní jsou již dokončena plátna představitelů města Břetislava Barana (1989 – 1990) a Milana Hořínka (1990 – 1994).

Nová expozice vznikne ve spolupráci s Vlastivědným muzeem Olomouc, se státním okresním archivem Olomouc, autory publikace V čele města Olomouce – správa města a její představitelé v průběhu století Vladimírem Spáčilem a Milanem Tichákem a historiky Pavlem Urbáškem a Milošem Traplem. Realizace záměru bude rozdělena do dvou etap, dokončena by měla být v polovině příštího roku. Financování projektu nebude závislé jen na rozpočtu města, do přípravy galerie představitelů města se pravděpodobně zapojí i soukromí donátoři.

Celý projekt navazuje na dlouhodobý koncept vrátit radnici původní hodnoty a přirozenou vazbu na dějiny města. Souvisí s již zpřístupněnými expozicemi, s nedávným pořízením umělecké faksimile plátna s motivem olomoucké intronizace císaře Františka Josefa I. či se snahami maximálně otevřít radnici během významných svátků Olomoučanům. Galeriemi historických představitelů se už nyní pyšní řada dalších měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…