Olomouc se představila jako „chytré město“ na Smart Region Tour 2018

22.05.2018 20:31

Náměstek primátora Aleš Jakubec představil na konferenci Smart Region Tour 2018 novinky, stejně jako již osvědčené systémy, které usnadňují život obyvatelům i návštěvníkům Olomouce.

Olomouc se představila jako „chytré město“ na Smart Region Tour 2018
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Chytré město (Smart City) je celosvětový koncept, který cílí na zavedení informačních a komunikačních technologií a nástrojů pro efektivnější správu měst. „Nové smart technologie pronikají do strategických plánů měst a snaží se získávat, propojovat a využívat informace k lepšímu hospodaření s energií nebo s časem,“ řekl náměstek Jakubec.

Jako příklad uvedl zavedení inteligentních zastávek v Olomouci v roce 2007. „Jejich instalace dále pokračuje. Lidem přinášejí přesné informace, nám umožňují preferovat hromadnou dopravu v dynamickém řízení křižovatek,“ poznamenal Jakubec. Do stejné kategorie spadají „vymoženosti“ jako nákup jízdenek prostřednictvím SMS. „Textovými zprávami lze v Olomouci ale platit i za parkování. Nově se snažíme pro úhradu parkovacího poplatku více využívat webovou aplikaci, která je pro obě strany výhodnější,“ dodal náměstek Jakubec.

Město využívá chytré technologie

Město podle Jakubce využívá nyní chytré technologie k monitoringu intenzity dopravy či úrovně emisí nebo hlukového modelu. „V letošním roce chceme řízení dopravy vylepšit novou digitální dopravní ústřednou, která bude o aktuálním stavu informovat účastníky dopravy prostřednictvím informačního portálu. Do budoucna plánujeme zavést například monitoring obsazenosti parkovacích míst v ulicích zóny placeného parkování,“ doplnil náměstek Jakubec.

Konference Smart Region Tour minulý týden ukázala účastníkům z Olomouckého a Zlínského kraje i chytrá energetická řešení, která mohou ušetřit až 50 procent nákladů na osvětlení a až 30 procent nákladů na topení v budovách úřadů či ve školách. Zástupci samospráv byli zároveň upozorněni na případnou nekomplexnost, která pak vede k poptávání jen dílčích projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…