Olomouc se zapojí do Evropského týdne mobility

15.09.2017 14:26

Horní náměstí bez aut, elektromobily, elektrokola, hybridní vozidla a podpora carsharingu či bikesharingu. S takovým scénářem se Olomouc hodlá letos zapojit do Evropského týdne mobility.

Olomouc se zapojí do Evropského týdne mobility
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V plánovaném programu nebude chybět cyklovyjížďka, soutěže pro děti s dopravní tématikou nebo diskuse na téma zdravého životního stylu. K účasti Olomouce na celoevropské akci s mottem „Sdílením vpřed!“ dali zelenou radní města.

„V letošním roce je akce zaměřena zejména na sdílenou a inteligentní mobilitu. Zapojení Olomouce tak velmi dobře koresponduje i s aktuálním tématem, kterým je tvorba Plánu udržitelné městské mobility, do něhož zapojujeme laickou i odbornou veřejnost a jehož výsledkem má být strategický dokument pro všechny druhy dopravních prostředků, zvýšení bezpečnosti dopravy a zlepšení životního prostředí,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

V rámci Evropského týdne mobility, který připadá na 16. – 22. září, se veřejnost bude moci zúčastnit např. akce „Den bez aut“, který v pátek 22. září uzavře část Horního náměstí pro automobilový provoz. Během plánovaného programu se zde představí subjekty, které nabídnou prezentaci svých služeb v oblasti carsharingu či bikesharingu, firmy s prezentací elektromobilů, hybridních vozidel i elektrokol. Zapojí se také dopravní podnik, který představí elektrobus, a pro zájemce je připravena cyklovyjížďka ve spolupráci s Olomouckými kolaři. Zejména na děti a jejich rodiče čeká 21. září akce městského dopravního Centra Semafor, které připravilo finále soutěže o kolo s názvem „Specialized Grand Prix Semafor 2017“. „Do programu na téma zdravého životního stylu se zapojí také Univerzita Palackého a v plánu je i vyhlášení soutěže v rámci týdne udržitelného dopravování se do práce pro zaměstnance magistrátu,“ popisuje Martin Luňáček z oddělení koncepce a veřejné infrastruktury magistrátu města.

„Evropský týden mobility přináší příležitost k zamyšlení i debatě o konkrétních řešeních,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec s tím, že Olomouc patří aktuálně k patnácti městům, které k akci přihlásily.

Historie Evropského týdne mobility se píše od roku 2000. Odstartovala jej evropská iniciativa Den bez aut, kdy 22. září města na svém území omezují automobilovou dopravu. V návaznosti na to, se od roku 2002 každoročně v době od 16. – 22. září koná Evropský týden mobility.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.