Olomouc usiluje o zmírnění podmínek v ochranném pásmu Sv. Kopečka a Klášterního Hradiska

28.09.2015 17:10

Ochranné pásmo na Svatém Kopečku a v okolí Klášterního Hradiska je už léta trnem v oku řadě obyvatel těchto částí Olomouce a obce Samotišky.

Olomouc usiluje o zmírnění podmínek v ochranném pásmu Sv. Kopečka a Klášterního Hradiska
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Podmínky takového pásma do značné míry omezují možnosti výstavby, rekonstrukcí či rozvojových podnikatelských aktivit. Město se už několik let snaží prosadit změnu této situace. Nyní to chce zkusit znovu.

„Zabýváme se touto problematikou od roku 2009, vypracovali jsme návrh komplexní změny ochranného pásma,“ uvedl vedoucí odboru koncepce a rozvoje Marek Černý. „Podmínky ochranného pásma neodpovídají dynamice doby. Chtěli bychom je zmírnit a přiblížit zdravému selskému rozumu,“ dodal Marek Černý. V prvním návrhu ovšem k dohodě s ministerstvem kultury nedošlo, neboť i přes řadu předcházejících jednání ministerstvo vyslovilo řadu nesouhlasných námitek. Nyní se ale k tématu přidaly i žádosti dvou občanských sdružení (Garden Relax a Občanská sebeobrana), která žádají radnici, aby status ochranného pásma zrušila nebo zmírnila jeho podmínky.

„Návrhy těchto sdružení, které jsou podpořeny několika stovkami podpisů, se zabýváme. Ne všechny požadavky jsou podle nás akceptovatelné, některé ovšem vnímám jako oprávněné. Tak či onak, město samo podmínky ochranného pásma měnit nemůže,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec. „To, co z jejich požadavků považujeme za přijatelné, zkusíme zapracovat do návrhu změny a tu pak prostřednictvím odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Olomouckého kraje předložíme ministerstvu kultury, se kterým musí být tento návrh dohodnut. Ochranné pásmo či jeho změnu pak vymezuje územním rozhodnutím Magistrát města Olomouce na návrh krajského úřadu. Výsledek tedy v tuto chvíli nelze předjímat,“ vysvětlil náměstek Jakubec.

Ochranná pásma slouží k ochraně památkově významné lokality v jejích širších souvislostech. Na základě určených podmínek může památková péče v území ochranného pásma památkově chráněného území regulovat stavební činnost a další zásahy, aby nebyly ohroženy hodnoty tohoto území, například panoramatické a dálkové pohledy. Vlastníci nemovitostí v takových plochách mají tudíž do jisté míry omezená vlastnická práva. Dotyčné ochranné pásmo bylo vyhlášeno v roce 1995.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…