Olomouc vyzkouší nový prototyp lampy pro Horní náměstí

25.10.2019 16:29

S funkčním modelem neobvyklé lampy, která by mohla v budoucnu vystřídat nynější veřejné osvětlení na Horním náměstí, se seznámí Olomouc. Na nádvoří radnice bude instalován prototyp lampy s nepřímým osvětlením, kterou navrhl architekt Jan Šépka.

Olomouc vyzkouší nový prototyp lampy pro Horní náměstí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Ten je spoluautorem rekonstrukce Horního náměstí z 90. let minulého století a právě designové osvětlení „na míru“ je podle jeho názoru tím posledním, co dokončení rekonstrukce náměstí chybí.

Architekti původně pro osvětlení Horního náměstí navrhovali tzv. plácačku, lampu s nepřímým osvětlením, jejíž užití v městské památkové rezervaci ovšem neschválili památkáři. Nový prototyp světla pro nejprestižnější část městské památkové rezervace rovněž vychází z principu nepřímého osvětlení. V porovnání s původním návrhem je ale výrazně subtilnější a používá jako zdroj světla LED osvětlení. Také další vlastnosti světla jsou podle autora od původního starého návrhu odlišné. Stožár lampy by navíc mohl být v budoucnu využit i pro umístění nabíjecího zařízení pro mobilní telefony.

V Olomouci bude prototyp umístěn na nádvoří radnice. „Lampa je totiž navařena na ocelový čtyřramenný podstavec, který by v případě instalace na náměstí mohl působit jako překážka pro chodce. Zájemci se na prototyp mohou podívat v úřední době, kdy je radnice včetně nádvoří veřejně přístupná,“ říká náměstek primátora Martin Major a dodává: „Na náměstí se ovšem v budoucnu prototyp přeci jen objeví, a to při plánovaném testu porovnání jeho reálné svítivosti se světlem, produkovaným současnými lampami.“

Kromě technických parametrů by lampy před případným umístěním na Horním náměstí musely získat souhlasné stanovisko památkářů. Pokud by se nový prototyp osvědčil, získal schválení památkářů a vedení města jej nakonec skutečně objednalo, stávající lampy z náměstí by mohlo město použít v jiné části Olomouce, protože jejich životnost zatím nebyla ani zdaleka vyčerpána. Tyto lampy Philips Urban Star jsou totiž na náměstí teprve pět let.

Veřejné osvětlení Horního náměstí zajišťuje celkem 33 lamp. Před pěti lety bylo nutné vyměnit původní lampy Thorn, kterým Olomoučané přezdívali sirky. Tyto lampy byly totiž po 14 letech provozu ve velmi špatném technickém stavu a navíc byla častým terčem kritiky jejich nedostatečná svítivost. Vzhledem k tomu, že se tento typ svítidel už nevyráběl, zvolilo vedení města model Philips Urban Star, oceňovaný kritiky pro zdařilý design.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…