Olomoucká aglomerace ITI se prezentovala v Bruselu

02.11.2014 6:33 | Zprávy

V rámci Open Days 2014 se prezentovala Olomouc. Evropský týden regionů a měst se konal v Bruselu v první polovině října. Zástupci z regionu vystoupili na odborných seminářích a diskuzích věnovaných tématům blízkým regionální politice.

Olomoucká aglomerace ITI se prezentovala v Bruselu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Evropský týden regionů a měst v Bruselu navštívila delegace zástupců statutárního města Olomouce, Olomouckého kraje a Univerzity Palackého.

Akce, kterých se účastnili, se zaměřily na problematiku podpory sektoru služeb na venkově, na oblast chytrých specializací využívaných ve zdravotnictví. Třetí aktivitou byl odborný seminář věnovaný rozvoji měst a využití nástroje ITI (integrované územní investice). Olomouckou aglomeraci prezentoval Daniel Foltýnek, zpracovatel Olomoucké aglomerace ITI, jenž představil proces přípravy strategického územního nástroje, který povede k výraznějšímu rozvoji celého regionu střední Moravy. „Podpora oblastí s vysokým potenciálem růstu je jedním z klíčových nástrojů pro zachování konkureceschopnosti Evropy a to je hlavní cíl dotační politiky EU v novém plánovacím období,“ říká náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Středomoravská aglomerace, tvořena městy Olomouc, Přerov a Prostějov a jejich okolím, byla mezi takzvané ITI územní celky zařazena letos v lednu. V následujícím šestiletém plánovacím období EU má tak šanci na největší dotační podporu v řádu miliard korun. Pro region je to příležitost, jak získat prostředky například na vybudování důležitých dopravních staveb nebo moderních vědecko-výzkumných zařízení.

Cílem Open Days 2014 je umožnit setkání zástupců regionů, univerzit, podnikatelské sféry či médií s politickými představiteli a společně diskutovat o vybraných tématech. Během celého týdne navštívilo pořádané aktivity přes 6 000 účastníků z většiny evropských zemí. V Bruselu se uskutečnilo více než 100 seminářů a debat tematicky zaměřených na oblast regionální politiky.

Open Days se každoročně konají na počátku října a jsou již tradičně pořádány Evropskou komisí – Generálním ředitelstvím pro regionální politiku a Výborem regionů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Festival Inovujeme Plzeň představil moderní technologie v medicíně a lékařství

19:27 Plzeň: Festival Inovujeme Plzeň představil moderní technologie v medicíně a lékařství

Roboti a drony všech druhů a velikostí, umělá inteligence, elektromobilita, virtuální realita i ta s…