Omezení motorových plavidel bude platit na rekreačně nejvyužívanější části Brněnské přehrady

10.10.2016 21:17

Rada města Brna navrhuje pozměnit obecně závaznou vyhlášku o regulaci plavby plavidel se spalovacími motory na Brněnské přehradě, která zakazuje jejich provoz v době od května do konce září.

Omezení motorových plavidel bude platit na rekreačně nejvyužívanější části Brněnské přehrady
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Aktuální vyhlášku navrhuje zastupitelstvu zrušit a obratem schválit novou, jenž se bude vztahovat na podstatnou část přehrady, která je využívána k plavání, rekreaci a sportovním aktivitám.

„Nadále platí, že prioritou města Brna je hájit bezpečnost obyvatel, kteří využívají Brněnskou přehradu a její okolí k rekreaci. S tím souvisí především zajištění bezpečnosti plavců na samotné přehradě. Tragické zkušenosti minulých let z jiných přehrad v Česku ukazují, že nulová regulace se fatálně nevyplácí. Nová vyhláška tedy ochrání rekreanty v nejfrekventovanějším úseku přehrady,“ řekl Martin Ander, náměstek brněnského primátora pro životní prostředí.

V červnu 2016 nabyla účinnosti obecně závazná vyhláška č. 7/2016 o regulaci plavby plavidel se spalovacími motory na Brněnské přehradě. Ta zakazovala provoz plavidel se spalovacími motory o výkonu nejvýše 10kW při plutí ve výtlačném režimu v době od 1. května do 30. září. K vydání této vyhlášky bylo přistoupeno po bezvýsledných jednáních o změnu vyhlášky Ministerstva dopravy č. 46/2015 Sb.

Ministerstvo vnitra vyzvalo statutární město Brno ke zjednání nápravy, a to zrušení této vyhlášky č. 7/2016, neboť ji shledalo v rozporu se zákonem.

Vedení města spolu se zrušením obecně závazné vyhlášky navrhuje zároveň schválit vydání nové vyhlášky se zákazem totožné činnosti, avšak pouze v části Brněnské přehrady, a to od hráze vodní nádrže až po Rokli. Tato plocha je nejhojněji využívána k rekreačním a sportovním činnostem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…