Opava: E-aukce byly mimořádně úspěšné, na podzim budou pokračovat

27.07.2013 19:04

Město Opava umožnilo svým občanům přihlásit se v průběhu měsíce května do elektronické aukce energií. Nejen domácnosti, ale i opavské firmy díky tomu mohly snížit své náklady na elektrickou energii a zemní plyn. Povedlo se, náklady na energie klesly v průměru až o 27 %.

Opava: E-aukce byly mimořádně úspěšné, na podzim budou pokračovat
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Elektronická aukce v podstatě probíhá podobně jako dražba, jen s tím rozdílem, že dodavatelé, kteří jsou osloveni s pozvánkou vstupu do aukce, snižují své ceny dolů. Aukci pro Opavu organizovala společnost eCENTRE, která má již v tomto směru mnoho zkušeností. Společnost začala pořádat, po aukcích pro veřejnou správu a komerční sektor, elektronické aukce pro domácnosti v letošním roce, a to v březnu, kdy proběhl pilotní projekt v Říčanech u Prahy.

Tato  červnová aukce (sběrový měsíc květen), které se kromě dalších 69 měst a obcí České republiky účastnila i Opava, byla kvůli obrovskému zájmu domácností nakonec rozdělena do dvou, které následovaly těsně za sebou. Objem, který se společnosti eCENTRE podařilo dodavatelům energií nabídnout, činil celkem v obou aukcích více než 145 milionů korun. Domácnosti celkem ušetřily více než 40 milionů korun, průměrná úspora na jednu domácnost činila v této unikátní aukci 28 procent.

„Právě díky tomuto způsobu výběru nového dodavatele a díky zapojení co největšího množství domácností a firem do e-Aukce, mohou občané ušetřit na energiích až 25 %. Červnová aukce byla tolik úspěšná, protože že se do ní zapojilo a sdružilo 70 měst a obcí, napříč Českou republikou,“ vysvětlila marketingová manažerka společnosti eCENTRE Alice Mazurková.

Občané Opavy se mohli přihlašovat do červnové aukce v průběhu května na kontaktním místě, kde odevzdali potřebné podklady k zařazení do e-Aukce.

Aukce se zúčastnilo 381 opavských domácností a celkem ušetřily 3 627 521,24 Kč. Průměrná úspora na domácnost činila 27,05 %.%. Podíl na tomto úspěchu má i město Opava, které pro účely e-aukcí poskytlo zdarma prostory v přízemí Hlásky.

"Jsme velmi rádi, že jsme mohli lidem zprostředkovat službu, která jim pomůže ušetřit. Těší nás obrovský zájem veřejnosti a samozřejmě i skvělé výsledky při úsporách jednotlivých domácností. Vedení města se proto rozhodlo poskytnou místnost pro e-aukce ještě i na podzim,"uvedla 1. náměstkyně opavského primátora Pavla Brady.

Další postup po e-aukci

O celkovém výsledku aukce byli občané po e-Aukci informování na www.ecentre.cz. Postupně se občané také telefonicky nebo e-mailem dozvídali, kolik konkrétně jejich domácnost ušetřila. Jakmile jsou pak připraveny k podpisu smlouvy s vítězným dodavatelem, předávají tyto smlouvy zástupci pořadatelské firmy eCENTRE přímo na kontaktních místech.

Upozorňujeme na to, ať lidé nepodepisují smlouvy s případnými podomními prodejci, kteří se mohou snažit využít situace a vnutit občanům smlouvu s jiným než vítězným dodavatelem. Nové dodavatelské smlouvy jsou předávány pouze na kontaktních místech, případně na základě telefonické dohody se zástupcem společnosti eCENTRE.
 

reklama

autor: opava-city.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…