Opava: Filmový festival Jeden svět se přesunul na září

17.07.2020 19:53

Jedenáctý ročník festivalu dokumentárních snímků o lidských právech Jeden svět se letos v Opavě kvůli koronavirové pandemii přesouvá z března na konec září.

Opava: Filmový festival Jeden svět se přesunul na září
Foto: Opava
Popisek: Opava

Festival Jeden svět s mottem „Až naprší a uschne“ začíná 11. září v Praze, poté se přesouvá do řady měst v republice. Tématem snímků jsou letos projevy environmentální krize v kontextu místní krajiny a role člověka v ní. Promítáním filmů (nejen) o klimatické krizi chce festival ukázat globální rozměr celého problému a zaměřit se především na jeho dopady na lokální úrovni.

Dokumenty diváky v Opavě zavedou na nejrůznější místa planety. Festival slavnostně odstartuje 21. září v 17:30 v Klubu Art řeckým snímkem na téma biofarmaření s názvem: Když rajčata poslouchají Wagnera.

„Festival, jehož regionálním organizátorem je Opavská kulturní organizace, nabídne letos veřejnosti v Klubu Art v Obecním domě čtrnáct výjimečných a silných snímků, v Sále purkmistrů pak bude probíhat promítání vybraných filmů pro školy,“ říká Marcela Mrozková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace.

Mezi festivalovými snímky z celého světa, které jsou unikátní nejen svými tématy, ale také zpracováním, si návštěvníci mohou užít i film české produkce, a sice snímek s názvem Češi jsou výborní houbaři režisérky Apoleny Rychlíkové, kdy výzkumníci z jiné planety sledují život v Česku a to, jak se obyvatelé často bezohledně chovají k přírodě. „Na festivalu v Opavě budeme letos promítat také snímek Honeyland, který byl nominován na Oscara a obdržel řadu mezinárodních ocenění,“ říká Vladana Fuchsová, koordinátorka festivalu Jeden svět v Opavě.

Více informací o festivalu: www.jedensvet.cz nebo  www.oko-opava.cz/program nebo na facebookovém profilu OKO.

Vstupenky budou v předprodeji v recepci Obecního domu od 1. září, poté na místě samotném. Vstupné na celý festival činí 240 korun, jednodenní vstupenka 110 korun, za jeden film pak zaplatíte 80 korun. Studenti mají 30 procentní slevu a ZTP, ZTP/P pak 50% slevu.

PROGRAM PRO VEŘEJNOST / KLUB ART:

Pondělí 21. 9.
17:30: Když rajčata poslouchají Wagnera, Řecko / Marianna Economou / Elias
Malá zapadlá vesnice v Řecku, pomalu vymírá. Bratranci Aleco a Christos přicházejí s plánem na její záchranu, který je plný slunce, šťavnatých rajčat a wagnerovské hudby.

20:00: Zbytkové ženy, Izrael /Shosh Shlam, Hilla Medalia/
Neprovdané ženy okolo třicítky jsou v Číně označovány jako „šeng-nu“, zbytkové. Dokud si nenajdou manžela, jsou nuceny čelit nejen otevřenému pohrdání čínské vlády, ale také tíživým odsudkům společnosti i nejbližších příbuzných.

Úterý 22. 9.
16:00: Kruh, Estonsko /Margit Lillak/
Kdo chce změnit svět, musí nejdříve začít u sebe. Dvanáct dospělých a šest dětí se snaží vytvořit společensky a ekologicky soběstačnou komunitu kdesi na okraji Estonska. Narazí ale na zásadní překážku. Na nevypočitatelnou lidskou povahu.

18:00: Autoportrét, Norsko /Margreth Olin, Katja Høgseth, Espen Wallin/
Fascinují ji lidské tváře, svoji vlastní však před světem dlouho skrývala. Ve snaze zastavit čas propadla Lene kouzlu fotografie, ale i touze nikdy nedospět a mít totální kontrolu nad svým vlastním tělem.

20:00: Půlnoční rodina, Mexiko /Luke Lorentzen/
Zoufalý nedostatek státních sanitek v Mexico City otevřel prostor pro soukromníky, kteří se na vlastní pěst starají o ambulantní převoz pacientů v nouzi. Při zachraňování životů se ocitají na hraně zákona i existenciální tísně.

Středa 23. 9.
16:00: Machini, Demokratická republika Kongo, Belgie/ Frank Mukunday, Trésor Tshibangu/
Kongo je největším světovým úložištěm kobaltu a lithia, dvou nezbytných složek elektrobaterií. Originální stop motion animovaný snímek připomíná, v jakých podmínkách žijí ti, kteří pro celý svět vyrábějí čistou energii.

Měděné hory, Finsko /arolin Koss /
Čeljabinská oblast je ohniskem ruského hutního průmyslu. Ten se však neúprosně podepisuje na životním prostředí i zdraví obyvatel a jeho důsledky místy přerůstají v ekologickou katastrofu.

18:00: Mai Khoi & The Dissidents, USA /Joe Piscatella/
Vietnamská zpěvačka Mai Khoi se rozhodla nebýt konformní popovou hvězdou a začala upozorňovat na nesvobodu panující v její zemi, kde jsou občanští aktivisté, novináři a blogeři pronásledováni a zatýkáni.

20:00 – Za mořem, Belgie, Francie /Sung-A Yoon/
Jak se zachováte, když nebudou klienti spokojeni s úklidem a začnou vás slovně i fyzicky napadat? Co uděláte, když vás budou chtít znásilnit? Tohle není kurz přežití, ale příprava filipínských služebných na jejich budoucí práci.

Čtvrtek 24. 9.
16:00: Země medu, Makedonie /Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska/
Mezinárodně oceňovaný snímek o divoké včelařce Atidže nabízí nejen pohled na mizející řemeslo v dech beroucích sceneriích hornaté oblasti Severní Makedonie, ale je i silným podobenstvím o stavu naší civilizace.

18:00: Češi jsou výborní houbaři, Česká republika /Apolena Rychlíková/
Jak nepochopitelně by se jevilo lopocení homo sapiens a jeho zacházení s planetou Zemí vyšší inteligenci? A čím by se v péči o přírodu vymykali zrovna Češi?

20:00: iHuman, Norsko, Dánsko / Tonje Hessen Schei/
Umělá inteligence čím dál rychleji přetváří povahu světa. Výpovědi povolaných odborníků ukazují, jak široká je škála těchto změn a nakolik ovlivňují úděl člověka i lidstva.

Pátek 25. 9.
16:00: Mládenecký byt, Turecko, Německo /Dirk Schaefer/ 2019
V jednom bytě v Istanbulu žije společně sedm kurdských mužů. Každý si nese svůj vlastní příběh. Všichni ale sdílejí jeden pokoj, hádky ohledně mytí nádobí a touhu postavit se na vlastní nohy. O partnerském životě si v mládeneckém bytě mohou zatím nechat pouze zdát.

18:00: Město plné smogu, Čína, Nizozemsko, Jižní Korea /Meng Han/
Čína, dlouhodobě sužovaná smogem, vyhlásila válku „za obranu modrého nebe“. Ve městě Lang-fang poblíž Pekingu se v rámci ní schyluje k důležité bitvě.

20:00: Loď Sea-Watch 3, Německo, Itálie /Jonas Schreijäg, Nadia Kailouli/ Posádka lodi Sea-Watch 3 pod velením kapitánky Caroly Rackete zachránila více než čtyři desítky uprchlíků před utonutím ve Středozemním moři. Několik dní nato ale čelí nové bezútěšné situaci – evropské přístavy jim jeden po druhém odmítají povolení zakotvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…