V Galerii Eisler odstartuje 18. ledna unikátní interaktivní projekt Zachraň jídlo!, který originálním způsobem představuje globální i česká fakta o nakládání s potravinami. „Věříme, že výstava donutí lidi k zamyšlení. Přijďte se přesvědčit, že i tak zdánlivě bezvýznamná věc, jako je nedojedený oběd, může výrazně ovlivnit svět, ve kterém žijeme,“ zve k návštěvě Eva Týlová, ředitelka Opavské kulturní organizace, která galerii Eisler provozuje.
Bez jídla se neobejde nikdo z nás, není proto divu, že hýbe světem. Na jedné straně uspokojuje naše hladová bříška a chuťové buňky, na straně druhé má produkce potravin na svědomí více než 20 % globálních emisí skleníkových plynů. Při zpracovávání jídla se spotřebovává energie i voda, životnímu prostředí nesvědčí ani jeho přeprava často přes celé kontinenty. Na světě se přitom zhruba třetina vyprodukovaného jídla vyhodí nebo znehodnotí. Z výzkumu Mendelovy univerzity v Brně vyplývá, že na každého obyvatele České republiky připadne ročně průměrně 33 kg vyhozených potravin, které by se ještě daly spotřebovat, a tím i ušetřit peníze v rodinném rozpočtu.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV