Opava: Modernizace křižovatek si vyžádá omezení pro řidiče i chodce

02.05.2021 21:17

Výměna dosluhujících semaforů za nové moderní a další tři souběžné akce - výměna vodovodu a kanalizačních šachet, a také výměna plynovodu – si v následujících několika měsících postupně vynutí omezení pro řidiče i chodce v prostoru opavských ulic Olbrichova, Zámecký okruh a nám. Osvoboditelů a v ulicích nebo silničních křižovatkách, které k nim přiléhají. Pracovat se začne od pondělí 3. května postupně v několika etapách, které na sebe v různých časových obdobích budou navazovat, až do poloviny září 2021.

Opava: Modernizace křižovatek si vyžádá omezení pro řidiče i chodce
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Nejprve se začne s modernizací křižovatek a již avizovanou výměnou stávajících semaforů za nové moderní v ulici Olbrichova (psali jsme o tom v dubnové Hlásce). S potřebnými výkopy v chodnících podél silnice na straně u Sadů svobody se začne už 3. května. Mezi 7. a 11. květnem se pak budou semafory měnit na přechodu na Olbrichově ulici u vjezdu do Lidické ulice, poté se vymění na křižovatkách u Otické, U Jelena a u vyústění ul. Tyršova (12. června až 2. července).

„Posledním uzlem bude křižovatka ulic Nádražní okruh x Praskova x Janská u knihovny Petra Bezruče, kde by se vše mělo podle harmonogramu uskutečnit od 9. do 20. srpna. V této době zde dojde nejen k vypnutí světelné signalizace jako v jiných místech, ale složitost křižovatky a neustále silný provoz si vyžádají také asistenci policistů,“ uvedl k plánům Roman Konečný z tiskového oddělení opavského magistrátu.

Anketa

Z jaké tajné služby máte největší respekt?

1%
3%
21%
3%
72%
hlasovalo: 8650 lidí

Souběžně pak budou probíhat práce na výměně vodovodu a kanalizačních šachet a výměně plynovodu, které budou rovněž zajišťovat externí společnosti. Ty se budou provádět průběžně od 15. května do 17. září 2021 a týkat se budou hlavně ul. Olbrichova, nám. Svobody a Nádražní okruh, plynovod si vyžádá navíc výkopy v chodnících na ul. Praskova, Janská a pracovat se bude také pod vozovkou v křižovatkách Praskova x Nádražní okruh x Janská a v ulici Březinova, kde bude proveden tzv. protlak.

„Poslední částí prací bude rekonstrukce povrchu vozovky, kdy se po ukončení všech výkopových prací položí nový živičný povrch v dotčených ulicích. To si rovněž vyžádá dílčí uzavírky a omezení, o jejichž přesném harmonogramu budeme obyvatele informovat,“ doplnil Roman Konečný s tím, že by se ale mělo jednat především o práce přes noc a o víkendech, kdy je silniční provoz menší.

Podle potřeby si práce na jednotlivých místech vyžádají i dopravní omezení. Budou tak vytyčeny objízdné trasy jak pro osobní tak autobusovou dopravu, posunu zastávek MHD, omezen bude vjezd nákladních aut do centra, jinde dojde k zjednosměrnění vozovky, případně i ke krátkodobé úplné uzávěrce. To se týká i chodců, pro které v místech, kde nepůjde situace řešit jinak, budou zhotoveny přechodové lávky. Sledujte proto informace na webu či facebooku města Opavy a Dopravního podniku města Opavy.

Důležité je, že se magistrátu podařilo vytvořit průnik čtyřmi různými zásahy do opavských ulic a vytvořit harmonogram prací tak, aby co možná nejméně omezil běžný život a tep Opavy. Přesto se jedná o mimořádný rozsah prací, který přinese pro obyvatele potřebu pochopení situace a osobní tolerance.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…