Opava: Neonový Starman Michala Škapy zakotví na střeše Domu umění

11.11.2021 16:48 | Tisková zpráva

Střechu opavského Domu uměn v listopadu ozdobí jedinečná neonová instalace Starman předního umělce, spojeného s českou graffiti scénou, Michala Škapy. K vytvoření díla ho mimo jiné inspiroval refrén ze stejnojmenné slavné písně Davida Bowieho.

Opava: Neonový Starman Michala Škapy zakotví na střeše Domu umění
Foto: Opava
Popisek: Opava

Michal Škapa patří do silné generace takzvaných writerů, která nastoupila v polovině 90. let. Jeho volná tvorba zahrnuje akrylové rukopisné abstrakce, airbrushové figurativní kompozice i site-specific instalace a prostorové objekty.

S médiem neonu pracuje v posledních letech. Propojuje ho se svými díly nebo využívá jako samostatný prvek pro stavby. „Nejprve jsem připínal neonové trubice k plátnům, pak se to rozvinulo, takže z nich samostatně dělám i různé instalace a objekty. Je to pro mě taková další kresebná vrstva,“ vysvětluje Michal Škapa.

Instalaci „ušil“ výtvarník opavskému Domu umění přímo na míru. Dílo z neonových trubic tvoří silueta člověka - průzkumníka, který se vydává do nových světů za dalším dobrodružstvím a na ploše stavby vytvoří magickou kresbu barevného světla.

„Starmana  instalujeme na protáhlou přístavbu Domu umění, která se zvedá z terasy a přiléhá k domu. V kontextu díla tak může připomínat třeba právě odpalovací rampu pro rakety, cestující ke hvězdám,“ říká dramaturg Opavské kulturní organizace Dominik Beneš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…