Opava: O svatby mimo obřadní síň je velký zájem

31.08.2019 21:30

Snoubenci, kteří plánují uzavřít manželství, si od nového roku za svatební obřad připlatí.

Opava: O svatby mimo obřadní síň je velký zájem
Foto: Opava
Popisek: Opava

„Ceny rostou ve všech odvětvích, myslím, že tedy není až tak překvapující, že stoupají i náklady na uspořádání svatebních obřadů,“ uvedla mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná s tím, že výše provozního poplatku za obřad pořádaný v sále Městského domu kultury Petra Bezruče se zvedne z 800 na 1500 korun. U obřadů konaných v terénu se pak cena zvýší z 2000 na 3500 korun.

„Porovnávali jsme poplatky v Opavě a v jiných o městech a i nyní po navýšení se pohybujeme někde okolo průměru,“ řekl primátor města Tomáš Navrátil a dodal, že trendem posledních let jsou svatby mimo obřadní síň, na zajímavých místech, jejichž obliba stále roste. „Velmi žádaný je kostel Sv. Václava na Pekařské ulici a areál Panského mlýna v Kylešovicích, kde se každoročně konají desítky obřadů. Zájem je i o zámek ve Štáblovicích, oddáváme na Ptačím vrchu ve Dvořákových sadech, v zámeckém parku v Neplachovicích a ve Velkých Hošticích, na Svaté Anně ve Zlatníkách, ale i na fotbalovém hřišti či v myslivecké chatě. V Opavě také v Obecním domě na Ostrožné ulici nebo v prostorách restaurace Na Rybníčku,“ vyjmenovala vedoucí oddělení matriky opavského magistrátu Hana Kazimírská.

V loňském roce už přitom svatby v terénu jednoznačně převažovaly. „V sále Městského domu kultury Petra Bezruče se konalo 103 sňatečních obřadů, v terénu jich bylo 144,“ dodala Kazimírská.

„Organizace svatebního obřadu není záležitost jednoho úředníka, jak si mnozí představují. Kromě oddávajícího zastupitele je při obřadu přítomna také matrikářka a ceremoniářka, v obřadní síni Městského domu kultury P. Bezruče je třeba zajistit hudbu. K dispozici musí být služební vůz,  mnohdy přitom vyjíždí  i 2 vozidla s pracovní skupinou na více míst,  a další skupina pracuje zároveň pracuje v obřadní síni,“ vysvětlila opavská mluvčí.

„Co se týká místa obřadu, snažíme se snoubencům maximálně vyhovět. Základním požadavkem ale je, aby bylo místo dobře přístupné,“ uzavřela Hana Kazimírská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…