Opava: Od výstavy Jiřího Wintera Neprakty k opeře L´ARIANNA

04.04.2019 16:01

Opavský Festival Další břehy nabízí po celý měsíc řadu uměleckých zážitků. Spoluorganizátorem akce, kterou už po třiadvacáté připravilo Statutární město Opava, je Opavská kulturní organizace (OKO).

Opava: Od výstavy Jiřího Wintera Neprakty k opeře L´ARIANNA
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

V Galerii Obecního domu, kostele sv. Václava i klubu Art si mohou návštěvníci v dubnu užít zajímavé výstavy, koncerty i literární setkání.

Festival odstartoval 1. dubna v kostele sv. Václava a je situován do různých lokalit v Opavě. „Místa, v nichž se festival koná, jsme vybírali podle charakteru akcí. Mimo jiné právě rozmanité prostory Opavské kulturní organizace, ať už jde o stylový klub Art nebo velkolepou atmosféru kostela sv. Václava, podtrhnou plně jejich vyznění,“ říká Petr Rotrekl, dramaturg festivalu Další břehy. 

Podtitulem letošního ročníku festivalu Další břehy je Cesta ke štěstí a milovníci humoru si mohou až do 5. května užít v Galerii Obecního domu v Opavě výstavu charakteristických kreseb slavného českého kreslíře, ilustrátora a karikaturisty s názvem Lidská komedie v kresleném humoru Jiřího Wintera Neprakty.

Od 9. dubna bude v kostele sv. Václava k vidění příběhově silná fotografická výstava projektu Českého rozhlasu Příběh Ježíškových vnoučat. Vernisáž bude spojena s besedou s Olgou Štrejbarovou a Martinem Ondráčkem, autory tohoto nesmírně úspěšného projektu, který o Vánocích naděluje radost osamělým seniorům.

Další zajímavé, tentokrát hudební a literární akce, jsou v rámci festivalu připraveny v klubu Art a kostele sv. Václava. V Artu na zájemce čeká 17. dubna literární pořad Ústavu cizích jazyků Slezské univerzity v Opavě LANGE NACHT DER KURZEN TEXTE /Dlouhá noc krátkých textů. Účinkující si už tradičně připraví pětiminutová čtení textu, která jsou vždy zahájena úvodními slovy k autorovi i vybrané knize. Klasická čtení obohatí scénická představení i zpívané texty. Návštěvníci se mohou v  Artu pobavit také 28. dubna u Vzpomínkového večera a koncertu Horníček 100 (Písně a smích), kdy bude na českého herce, spisovatele, dramatika, režiséra a výtvarníka vzpomínat Igor Šebo, šansoniér, herec a moderátor, který s Miroslavem Horníčkem prožil deset let na českých a slovenských jevištích. Vše doprovodí klavír Jiřího Toufara a ukázky z díla Miroslava Horníčka, které zazní v podání Jaroslava Meduny. V sobotu 13. dubna bude Art patřit kapele České srdce a večeru KONCERT ROCKU.

Kostel sv. Václava 23. dubna rozezní barokní opera L´ARIANNA Claudia Monteverdiho z roku 1608 v podání Ensemble Damian, olomouckého hudebního souboru. Z Monteverdiho Ariadny se dochovalo pouze libreto a slavné lamento opuštěné titulní postavy. Volná rekonstrukce zachovaného hudebního fragmentu pak dala vzniknout novému divadelnímu tvaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…