Opava: Pamětní deska na Domě umění připomíná výtvarníka Miloše Kačírka

03.09.2013 15:00

V pondělí 2. září byla odhalena pamětní deska zakladateli a dlouholetému řediteli umělecké školy v Opavě Miloši Kačírkovi.

Opava: Pamětní deska na Domě umění připomíná výtvarníka Miloše Kačírka
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Deska je instalována u vchodu do Základní umělecké školy v Domě umění. „Měl jsem tu čest, že jsem pana Kačírka poznal již v roce 1984 jako velice laskavého člověka. Jestli se podle mého názoru někdo významně zasloužil o rozkvět výtvarného umění v Opavě, tak to byl právě pan Kačírek,“ říká primátor města Zdeněk Jirásek, který se společně se současnou ředitelkou ZUŠ Solná Ivanou Sýkorovou ujal slavnostního odhalení pamětní desky.

Datum odhalení desky Miloši Kačírkovi nebylo zvoleno náhodou. Právě v tento první školní den si Základní umělecká škola v Opavě připomíná 50 let od svého vzniku, u něhož stál právě Miloš Kačírek. „Škola pod jeho vedením dosáhla vysoké kvality a četných úspěchů v dětských výtvarných soutěží,“ připomíná Vlastimil Kočvara z Matice Slezské, která se na vzniku desky spolupodílela. Miloš Kačírek kromě samotné školy také spoluzakládal výtvarnou skupinu X, která v Opavě působí dodnes. Za svého života se dočkal celé řady uznání nejen na regionální, ale i na celostátní úrovni. Kromě jiného je také držitelem Ceny Petra Bezruče. Opavský výtvarník Miloš Kačírek zemřel 9. dubna 2007 ve věku nedožitých 72 let.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: opava-city.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…