Opava: Přijďte diskutovat o roce 1989

19.11.2019 13:13

Opavská kulturní organizace (OKO) připravila na 20. listopad od 17:00 hodin v Sále purkmistrů Obecního domu na Ostrožné ulici diskuzní večer k roku 1989. Hosty budou spisovatel a redaktor rádia Svobodná Evropa Ivan Binar a hudební skladatel Edvard Schiffauer.

Opava: Přijďte diskutovat o roce 1989
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Besedou s pamětníky si chceme připomenout výročí třiceti let od sametové revoluce. Oba pánové, kteří budou našimi hosty, se mimo jiné podíleli na tvorbě Divadélka pod okapem a později i divadla Waterloo a byli v období normalizace uvězněni. Ve vězení pak společně napsali operu pro děti s názvem Více ze života, později uvedenou Národním divadlem moravskoslezským pod názvem Zob, zob, zoban“ říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace.

Hlavním tématem diskuzního večera, věnovaného roku 1989 bude především svoboda. „Svoboda není dárek do kolébky nebo k narozeninám. I ve svobodné zemi můžeme žít nesvobodně a naopak. I ve vězení může člověk svobodně myslet. Svoboda je rozhodnutí a na něm je třeba trvat,“ sdělil Ivan Binar, který byl v roce 1971 zatčen a odsouzen za pobuřování, kterého se měl dopustit při muzikálu Syn pluku. Vězněn byl až do roku 1973.

Edvard Schiffauer, který byl odsouzen k devítiměsíčnímu trestu za svou hudbu k divadelnímu představení Syn pluku, říká: „Svoboda - a já? Před lety napsal Stanisław Jerzy Lec: ´Jako člověk jsem naprosto šťastný díky poznání, že svoboda je poznaná nutnost.´ Dlouho jsem hledal, jak vzít myšlenku za svou. Až jsem v horkém létě ležel v lese na mechu, hučel hmyz a ve větvích vítr a já cítil naprostou svobodu. Jenže: není vítr tak silný, aby na mne vyvrátil strom? A nejsou v mechu mravenci? Nebo není v tom lese nějaké větší zvíře? A tam jsem pochopil, že svoboda nutně poznání potřebuje.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…