Opava: Projděte se městem a pozorně poslouchejte

09.09.2019 15:03

Cyklus prohlídek zajímavých míst v Opavě s odborným výkladem, které pořádá Opavská kulturní organizace, pokračuje také v září. Nabízí pohled na secesní Opavu, vydává se po cestách opavské aristokracie, nahlíží do kostela svaté Hedviky i do vojenských a policejních objektů.

Opava: Projděte se městem a pozorně poslouchejte
Foto: Opava
Popisek: Opava

„Komentované prohlídky se dlouhodobě setkávají s velkým zájmem veřejnosti, a proto se snažíme vyjít vstříc všem věkovým skupinám i jejich rozdílným zájmům. Nabídku koncipujeme tak, aby si každý přišel na své a obdržel o zajímavých místech maximum informací díky odborníkům, kteří se ujímají průvodcovských rolí,“ říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace. 

Na 10. 9. je od 17:00 hodin připravena „Procházka secesní Opavou“ s průvodkyní v dobovém kostýmu: Ivanou Malouškovou. „Zájemci si v terénu prohlédnou část dochovaných secesních staveb a zajímavých detailů v ulicích města. Dozví se o zaniklých stavbách a seznámí se s významnými architekty, kteří v Opavě před první světovou válkou působili,“ vysvětluje historička Ivana Maloušková z Opavské kulturní organizace. Pokud zájemci zmeškají tento termín, mohou se za opavskou secesí vydat ještě 26. září od 16:30 hodin, a to v rámci komentované prohlídky aktuální výstavy Opava secesní v expozici Cesta města. Sraz je před recepcí Obecního domu.

Další vycházka s tématem „Po stopách opavské aristokracie“ je naplánována na 17. 9. od 17:00 hodin. Zdeněk Kravar ze Zemského archivu v Opavě provede návštěvníky městským hřbitovem s patnácti zastaveními u hrobů šlechtických rodin, které zanechaly výraznou stopu v historii Opavy a Opavska. Zájemci si mohou prohlédnout místa posledního odpočinku příslušníků rodu Henneberků, Gastheimbů, von Tröster, Oliviera de Bacquehem, Stellwaga von Carion, Aloise von Spens-Boden. Mnoho ze šlechticů se věnovalo vojenské kariéře, např. major Weichs zur Wenne, Franz von Paumgarten, Baumann von Blankenfels či polní maršál von Böhm-Ermolli. Do šlechtického stavu byli za zásluhy povyšování i významní podnikatelé, jako například opavský cukrovarník Janotta. Sraz je před branou městského hřbitova.

Vycházka, zaměřená na „Vojenské a policejní objekty v Opavě“ v doprovodu Ondřeje Koláře ze Slezského zemského muzea, čeká návštěvníky 19. 9. od 16:30 hodin. Nebudou chybět informace o tom, kde v Opavě sídlila velitelství armády, četnictva nebo gestapa, které vojenské jednotky se pohybovaly ve zdejších kasárnách i jaké významné osobnosti jimi prošly ani historie budov Zemského četnického velitelství na dnešní Mařádkově ulici nebo Rainerových kasáren. Sraz je před Obecním domem. 

Poslední zářijový týden si zájemci mohou 24. 9. od 17:00 prohlédnout kostel svaté Hedviky. Komentované prohlídky se ujme Pavel Solnický ze Zemského archivu v Opavě. Sraz je před vstupem do kostela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…