Opava: Slezská muzejní noc bude nabitá programem

24.05.2019 10:04

Opavská kulturní organizace (OKO) připravila v rámci jubilejního 15. ročníku Festivalu muzejních nocí v ČR velmi zajímavý a pestrý program pro dospělé i děti. Slezská muzejní noc odstartuje na 31. května v 18:00 hodin nejen v Obecním domě a Domě umění.

Opava: Slezská muzejní noc bude nabitá programem
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

V atraktivním prostředí terasy Obecního domu zazní úvodem Slezské muzejní noci koncert Jazzového dua Václava Kramáře a Markéty Komarové, na něj pak naváže Svlékání dámy aneb Lehce lechtivé divadlo o tom jak se dáma vrací z opery. „Pro návštěvníky jsme připravili mimo jiné také zajímavosti z historie odívání a dobové módy. V případě Svlékání dámy půjde o praktickou ukázku tajů viktoriánského oděvu módní návrhářky Victorian Catherine, která se dlouhodobě věnuje viktoriánské éře,“ říká Simona Juchelková z Opavské kulturní organizace. Dodává, že pro zájemce bude v Sále purkmistrů připravena tematická projekce filmu „Co se nenosí“ nebo prohlídka dobových oděvů s názvem „Šaty dělají člověka“ ve stálé expozici Cesta z města i řada unikátních exponátů, souvisejících s odíváním. Návštěvníky budou provázet průvodci v kostýmech, připraven bude také fotokoutek s historickými rekvizitami.

„Pro milovníky literatury jsme připravili tzv. Poetické překvapení, jehož aktéry budou Radek Fridrich a Olga Stehlíková, laureáti neprestižnější české literární ceny Magnesia Litera i další současní autoři Marek Pražák a opavská Ivana Jedličková,“ prozradil Jan Kunze, dramaturg Obecního domu Opavské kulturní organizace.

Dějištěm Slezské muzejní noci bude také park před Obecním domem s výstavou obřích drátěných „levitujících“ soch opavské rodačky Veroniky Psotkové s názvem „Doma“, k níž si mohou zájemci vyslechnout komentovanou projekci v Obecním domě. V parku čeká příchozí interaktivní procházka s mapou: děti i dospělí se na jednotlivých stanovištích seznámí s historií okolí a mohou plnit zadané úkoly nebo sbírat nálepky soch Veroniky Psotkové, umístit je podle svého uvážení do mapy a stát se tak kurátorem své vlastní výstavy.

V Galerii obecního domu si mohou návštěvníci zdarma prohlédnout originální výstavu „Polarity – náhledy vnitřních světů“ Marka Pražáka, kde všestranný umělec představuje mimo jiné velkoformátové obrazy, digitální tisky, bronzové a aluminiové plastiky, vosková plátna nebo videa a deníky z různých období tvorby.

Další výstava i program se vstupem zdarma čeká hosty i v Domě umění a kostele sv. Václava. Unikátní výstavu s názvem „Ááách – Československý filmový plakát 60.–70.“ let doplní dětský interaktivní koutek, workshop sítotisku nebo Pohled do výtvarných kurzů pro seniory pod vedením Josefa Odrášky. „Nebude chybět ani komentovaná prohlídka výstavy plakátů s kurátorem Pavlem Rajčanem, prohlídka kostela sv. Václava s milovníkem historie a nadšencem do architektury Václavem Holušou nebo promítání kultovního filmu Happy end z roku 1967 s Vladimírem Menšíkem v hlavní roli,“ říká Dominik Beneš, dramaturg Domu umění Opavské kulturní organizace.

Ve Švédské kapli naleznou samoobslužný program děti: mohou si užít příběh fresek a vymalovat si svou vlastní, vyfotit se s maketou rytíře nebo poskládat puzzle. Dospělým je pak určena komentovaná prohlídka Hany Fabiánové o historii Švédské kaple. Komentovaná prohlídka Petra Tesaře proběhne také v kostele sv. Hedviky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…