Opava: Stáhněte si aplikaci a vyrazte na poučnou procházku

20.05.2021 10:11

Opavská kulturní organizace spustí 24. května procházku Opavou s názvem „Zapomenuté příběhy židovské Opavy,“ v aplikaci TourStories. Aplikaci stačí stáhnout, otevřít, případně načíst QR kód umístěný ve vitrínce před Obecním domem a vydat se na cestu za poznáním.

Opava: Stáhněte si aplikaci a vyrazte na poučnou procházku
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Procházku v aplikaci jsme koncipovali jako vzpomínku na osudy židovských obyvatel Opavy. U každého zastavení návštěvník nalezne fotografie, popisný text, a to i v audio podobě. Některá zastavení nabídnou další bonusy ve formě odkazů na komentovanou prohlídku, vzpomínky pamětníků a podobně,“ vysvětluje Marcela Mrózková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace.

Devět hlavních zastavení, napříč Opavou, nabídne zajímavá místa, spojená s židovskou kulturou i mnohdy zapomenuté příběhy židovských obyvatel. „Projekt vznikl ve spolupráci expozice Cesta města Opavské kulturní organizace a mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět,“ říká Naděžda Glincová, kurátorka a vedoucí expozice Cesta města.

„S kolegyněmi jsme tento projekt připravovaly několik týdnů a využily jsme k tomu nejen historické prameny, ale obrátily jsme se také na rodinu Červinkových či rodinu Popových, kteří nám byli velmi nápomocni,“ doplňuje Naděžda Glincová.

Procházka v aplikaci nabídne mimo jiné osudy a historii rodin Vogelových, Herrmannů, Altschulů nebo počátky a další vývoj obchodního domu Breda & Weinstein. Cesta vede také k jedné z dochovaných památek na židovskou komunitu v Opavě: židovský hřbitov v komplexu Městského hřbitova na Otické ulici. Toto kulturní dědictví se snaží pro budoucí generace ochránit spolek Beit Silesia, který připravil plán revitalizace hřbitova a vyhlásil sbírku na jeho záchranu.

Podrobnější návod k procházce s aplikací naleznete od 24. května na webové stránce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…