Opava: Stoupající hladinu Sádráku vyřeší nový kanál

17.08.2021 12:23

Nový 160 metrů dlouhý odvodňovací kanál má vyřešit problém se stoupající vodní hladinou Stříbrného jezera. Vysoká hladina komplikuje stavební práce na revitalizaci této rekreační oblasti. V současné době se kanál projektuje, samotná stavba by pak měla začít v září.

Opava: Stoupající hladinu Sádráku vyřeší nový kanál
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Řešení tohoto problému konečně směřuje ke zdárnému konci. Odlehčovací kanál přebytečnou vodu bude odvádět. Jsem rád, že jednání se státem probíhají dobře. Stát předpokládá, že uhradí 80 procent nákladů, zbytek zaplatí město. Vše ale musíme, ve spolupráci se státem a zhotovitelem, dotáhnout smluvně do konce. Děláme všem proto, aby to bylo co nejdříve,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Zatím se předpokládá, že by stavba kanálu se zpětnou záklopkou, který bude přebytečnou vodu odvádět do nedaleké řeky Opavy, měla vyjít na přibližně 8 milionů korun. Stavební práce na revitalizaci okolí jezera i nadále pokračují. V současné době dělníci budují dětské hřiště s brouzdalištěm u východního břehu jezera.

„Do příští sezóny by měly být všechny stavební práce v blízkosti jezera dokončeny. Další práce na stavbě cyklostezky, chodníku, podchodu, lávky přes řeku a WC s převlékárnami pak budou probíhat v další etapě, která už však nebude omezovat samotné koupání a pobyt u jezera,“ dodal primátor Navrátil. Koupat se v jezeře mohou lidé i teď, z bezpečnostních důvodů je omezen přístup jen do míst, na kterých se aktuálně pracuje.

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10515 lidí

Stavební práce v této lokalitě probíhají od loňského roku. Právě vzestup hladiny o 1,5 metru je výrazně zkomplikoval. Podle hydrogeologů zřejmě došlo k propadu či ucpání jedné z četných starých podzemních štol, jež sloužily jako přirozený přítok a odtok vody z jezera. V této části Opavy se totiž od poloviny 19. století hlubinným způsobem těžil sádrovec. Kámen se doloval v místě dnešního jezera i v širším okolí, například pod Městskými sady. Rozsah štol dodnes není známý, v minulosti je nikdo nezakresloval do map.

Později se přešlo k povrchovému dobývání, které skončilo začátkem 60. let minulého století. Zrušený důl posléze zatopila voda a vzniklo jezero o ploše zhruba 6,6 hektaru. Loni na jaře začala kácením dřevin příprava jeho revitalizace, v červnu areál převzal zhotovitel, dokončeno mělo být letos na podzim. Investorem akce za necelých 142 milionů korun včetně DPH je stát. Kromě zpevnění břehů a dalších terénních a krajinářských úprav projekt zahrnuje i vybudování potřebných rozvodů, vznik chodníku, cyklostezky a podchodu pod silnicí či novou lávku přes řeku Opavu. Plánují se i nová WC a šatny k převléknutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

10:23 Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

Rozšíření sportovního areálu se dočkají obyvatelé Černic. Osmý městský obvod tam ve spolupráci s měs…