Opava: Stromy už zdobí náměstí, chystají se Vánoční trhy

18.11.2021 12:03 | Tisková zpráva

Vánoční svátky se nezadržitelně blíží. Horní i Dolní náměstí ode dneška zdobí dvě zhruba osmadvacet let staré jedle obrovské. Oba stromy jsou dovezené z Městských lesů ve Skřipově a už jen čekají, až se rozzáří v plné kráse.

Opava: Stromy už zdobí náměstí, chystají se Vánoční trhy
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Letošní první adventní neděle vychází už na 28. listopadu, právě v tento den se tak Opava oblékne do svátečního. Odstartují vánoční trhy, rozsvítí se vánoční stromy na obou centrálních náměstích i sváteční osvětlení centra.

„Bohatou světelnou výzdobu letos rozšíří nové prvky. Nazdobeny budou všechny tři historické brány do města, alej v sadech Svobody bude nasvětlena stejně tak jako Obecní dům a Ptačí vrch. Na něm navíc přistane krásný svítící páv,“ zve do vánočních ulic slezské metropole vedoucí kanceláře primátora opavského magistrátu Jana Foltysová.

Všechny světelné prvky jsou monitorovány kamerami, vedení města věří, že radost z jejich krásy nezničí vandalové. Již v minulosti se stalo, že některé byly zdemolovány či odcizeny, například na svítící kouli. Nejenže je pak prvek vyřazen z provozu, jeho repasování navíc stojí nemalé peníze.

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí

Atmosféru vánočních svátků ve městě již v období adventu navodí Vánoční trhy. Po rozsvícení symbolů svátků, vánočních stromků 28. listopadu v 18 hodin, odstartuje na Dolním náměstí kulturní program koncertem Rock&Roll Bandu Marcela Woodmana.

„Ve stáncích si budou moci návštěvníci nakoupit drobné dárky v podobě mýdel, svíček, dřevěných výrobků, domácích marmelád, sýrů či oříšků. Připraveno bude samozřejmě i občerstvení a to nejen tradiční klobásky, trdelníky a punč,“ láká na trhy jejich organizátor Martin Žižlavský. Prodej bude probíhat každý den od 10 do 18 hodin až do středy 22. prosince. „Prodejní nabídku rozšíří také některé neziskové organizace, které se chtějí pochlubit svými výrobky a dát o sobě veřejnosti více vědět,“? doplňuje Žižlavský.

Chybět nebudou ani dva dětské kolotoče, jeden na Dolním a druhý na Horním náměstí. To bude zdobit také zvonička, Ježíškova pošta a samozřejmě betlém, letos doplněný o novou figuru hrajícího anděla, dva oblaky, kometu, kočku a šest holubic z dílny opavských studentů.

plakát

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…