Opava: Ulice ponese jméno architekta Kerna

05.01.2020 13:05

V lokalitě bývalých tenisových kurtů mezi ulicemi Gogolova, Otická, Karolíny Světlé a Nerudova vyrůstá v současné době nová bytová výstavba. Ulice, která zde vzniká, ponese jméno opavského architekta a stavitele Karla Kerna.

Opava: Ulice ponese jméno architekta Kerna
Foto: Opava
Popisek: Opava

V lokalitě bývalých tenisových kurtů mezi ulicemi Gogolova, Otická, Karolíny Světlé a Nerudova vyrůstá v současné době nová bytová výstavba, kterou buduje soukromý investor. Město obdrželo návrh od jednatele developerské společnosti na pojmenování vznikající ulice podle osobnosti Karla Kerna. Kern, jehož křestní jméno bývá psáno s K i C, tedy jako Karel i Carl, byl opavský architekt a stavitel žijící na přelomu 19. a 20. století. Je mimo jiné autorem architektonického návrhu budovy České spořitelny, jež zdobí od roku 1902 náměstí Republiky, či pohostinství U Antona, které s lokalitou nově budovaných domů sousedí.

O pojmenování ulice rozhodují podle zákona o obcích vždy zastupitelé. Ti mohou vznést a prohlasovat buď návrhy občanů, název navrhnout sami či sáhnout po jménu z již dříve odsouhlaseného zásobníku. „V něm jsou momentálně názvy Dohnálkova, Vyčítalova, Šubčíkova, Heliodora Píky, Josefa Veselého a Ilji Hurníka,“ uvedla mluvčí města Lada Dobrovolná a dodala:“Žádný jiný návrh, kromě toho, který zaslal investor výstavby domů, na zastupitelstvu nepadl. Ulice tedy bude připomínat odkaz architekta Kerna“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…