Opava: V Domě umění jsou instalovány nové expozice

30.08.2019 11:38

Další originální výstavy, které připravila Opavská kulturní organizace (OKO) ve spolupráci se statutárním městem Opava jako součást 62. ročníku Bezručovy Opavy, budou od 5. září k vidění v galerii Domu umění v Opavě. Vernisáž rozdílných expozic odstartuje v 17:00 hodin.

Opava: V Domě umění jsou instalovány nové expozice
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Výstava s názvem „Demokracie – především!“ představuje výběr plakátů z loňské mezinárodní výstavy plakátu v Lipsku, kterou organizovala platforma Asociace plakat-sozial.de. Celkem 31 děl zachycuje různé výtvarné pohledy na sociální a politické otázky. Autoři jsou z Číny, Ekvádoru, Francie, Íránu, Mexika, Německa, České republiky, Polska, Portugalska, Slovenska, Švýcarska a Turecka. Výstavu, která je umístěna v ambitu Domu umění, uvede grafik a designér Jan Rajlich.

V atriu a kostele sv. Václava budou umístěny malby textilní výtvarnice a malířky, opavské rodačky Jitky Štenclové s názvem „Jak nahoře, tak i dole“. Pro autorku jsou charakteristické syté barvy a uvolněně pojaté geometrické útvary.

Pro návštěvníky jsou připraveny v prvníam a druhém patře sloupové také barevné linoryty dvou grafiků-linorytců Pavla Piekara a Michala Cihláře s názvem „Portréty od A do Ž a v refektáři proběhne výstava ke 130. výročí Psychiatrické nemocnice Opava „PEL-ME.“ Expozice sdružuje díla výtvarníků, kteří mají zkušenost se stavem, ve kterém se dostali na samý okraj vědomí a tuto zkušenost pak transformovali do výtvarného vyjádření.

Na vernisáži proběhne také křest katalogu k výstavě Darování… Země Miroslava Brooše, která byla instalována na posledním ročníku Bezručovy Opavy. Katalog pokřtí za účasti autora ředitelka Opavské kulturní organizace Marcela Heříková a kurátorka výstavy Dagmar Hlubučková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…