Opava: Výstavba nových zahrádek se stále komplikuje

14.09.2019 8:32

Bývalé vedení radnice avizovalo před rokem brzké zahájení výstavby zahrádkářské kolonie v lokalitě na sv. Anně.

Opava: Výstavba nových zahrádek se stále komplikuje
Foto: Opava
Popisek: Opava

„Bylo velmi předčasné zahrádky lidem slibovat, při našem nástupu do funkcí nebylo vůbec nic připraveno. Nebyla vypracována ani studie, natož pak projekt,“ řekl již dříve primátor města Tomáš Navrátil s tím, že od samotné myšlenky výstavby zahrádkářské osady ale současné vedení města rozhodně neupouští. Radnice proto začala od píky, bylo nutné provést geofyzikální průzkum a poté vyhotovit projektovou dokumentaci k technickému provedení vrtů. Zajistit jejich následnou realizaci nebylo vůbec lehké, potřebné vybavení má totiž k dispozici jen hrstka firem v republice a termíny provedení se tak značně protahují.

„Byly provedeny dva průzkumné vrty o hloubce cca 25 m, které ukázaly, že vydatnost zdroje vody je zde velmi nízká. Zhotovitel ve své zprávě došel k závěru, že z dlouhodobého hlediska odběru podzemní vody je uvedená lokalita k umístění zahrádkářské osady nevhodná,“ uvedl nyní primátor Navrátil a pokračoval: “Stále však dané území zcela nezavrhujeme. Vytipujeme místa v jeho blízkosti vhodné pro další vrty, například u psychiatrické nemocnice, kde je studna, ale i jiná, odkud bychom případně mohli vodu přivést“.

Pokud by se dostatečně vydatný zdroj vody našel, je třeba spočítat, nakolik bude její přívod potrubím ekonomický. Navíc by se voda musela vést z cizích či přes cizí pozemky a byla by nutná dohoda s jejich majiteli. Otazníků je tedy více než dost. Proto bude odbor majetku ve spolupráci s architektem zároveň prověřovat i další lokality v jiných oblastech, kde by bylo případně možné nové zahrádky vybudovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…